Οκτωβρίου 31, 2010

RSA Changing Education Paradigms



Η παγκοσμιοποιηση που θα μας φαει η υπαρχουν πολλες αποφυαδες στην τοσο διαολοστελμενη εννοια της παγκοσμιοποιησης

Οκτωβρίου 30, 2010

Mια πετρα στο γιαλο, φωνη βοοντος εν τη ερημω. Eτσι ξεκιναει μια ιδεα ..


Mια πετρα στο γιαλο, φωνη βοοντος εν τη ερημω. Eτσι ξεκιναει μια ιδεα και φτανει στο σημειο που να αναφωνησει καποιος, 'που να το φανταστεις' .. σε αυτες τις λεξεις κρυβεται σε ολη του την μεγαλοπρεπεια, το χαος. Ο γιαλος απεραντος, η ερημος απεραντη μπροστα τους, μια ιδεα, ενα τοσο δα. Γυροφερνει πανω στην θεμελιωδη αρχη του χαους, που εκφραζεται με το τιναγμα στα φτερα μιας πεταλουδας. Παίρνεις πολλα περισσοτερα απο οτι βαζεις.

Μια ιδεα, την ριχνεις στο γιαλο, την αμολας στην ερημο που στην μοντερνα μας εποχη, η ερημος, ο γιαλος ειναι το ιντερνετ. Η απεραντοσυνη του εκπλήσσει καθε ανθρωπο. Με τις ιδεες να ριχνονται σε αυτην την απεραντοσύνη, με οποιαδηποτε μορφη και αν ειναι, σαν μια ερημο, σαν ενα γιαλο, αλλα υπαρχει μια ιδιοποιος διαφορα, κατι που δεν υπαρχει στην ερημο, στο γιαλο. Ενω η φωνη, η πετρα ο αντικτυπος τους χανεται, δεν υπαρχει κατι που να τις καταγραψει, ολες αυτες οι ιδεες που ριχνονται στην απεραντοσυνη του διαδικτυου, αφηνουν ενα αποτυπωμα, εναν ηλο.

Δεν γραφονται σε μια κολλα χαρτι, που ξεθωριαζει, σαπιζει, την παιρνει ο ανεμος και χανεται, παραμενει εκει, μεχρι και ανεξίτηλη και περιμενει τον καποιον αλλον, που θα την παρει, θα την βαλει στο δικο του κεφαλι για να την βγαλει παλι στην πιατσα, οπως το δικο του κεφαλι την καταλαβαινει, σε εναν συνεχες αέναο κυκλο εξελιξης και ολα τα κεφαλια μαζι, να την προσδιορισουν παρα-περα, να την εμπλουτινουν με καινουρια στοιχεια, να την μετουσιωνουν στις πραγματικες της διαστασεις, να την κανουν μια εννοια αποδεκτη απο ολο και περισσοτερους ανθρωπους, ενα συγκερασμο που βγαινει προσαρμοσμενο πανω στις αναγκες και τις επιθυμιες ολων των ανθρωπων. Να εκφραζει ολους η οσο το δυνατον περισσοτερους, βασισμενοι πανω σε προτυπα που αντικειμενικα περιλαμβανουν ολους τους ανθρωπους. Που να ισχυουν για ολους και να καθοδηγουν τις δρασεις ολων, να δημιουργουν νεες εννοιες πανω σε αυτα.


Την φωνη που βγαζεις, την πετρα που πετας. Τι; Βγαζεις τα απωθημενα σου; Ξεφουσκωνεις απο ανακουφιση; Ησυχαζεις; Αισθανθηκες το βαρος να φευγει απο το στηθος σου; Ενα απο αυτα, η ολα μαζι, η και αλλα. Ο καθε ενας ανθρωπος μοναδικος, σαν τα δακτυλικα αποτυπωματα, σαν το DNA, το retina scan, η οτιδηποτε αλλο εχει βρεθει και εχει εκπληξει ολους το κατα ποσο διαφορετικος ειναι ο ενας απο τον αλλον. Και πως αυτη η διαφορετικοτητα ειναι η αιτια που παντα δημιουργουνται καινουρια προτυπα και οι κοινωνιες εξελισσονται, ανανεωνονται, ανακαινιζονται. Ποτε δεν μενουν σταθερες, ακλονητες αλλα συνεχεια δυναμικες, εν δυναμει. Και οτι εχει ξεπεραστει, αποβάλλεται. Το 'αισθανεται' μια κοινωνια σαν ενα ξενο σωμα. Το φουνταρει στην θαλασσα, ξεχνιεται.

Αυτη η διαφορετικοτητα του καθε ανθρωπου, στην απολυτη της μορφη, αν την ωθήσουμε στα ακρα της, την τεντωσουμε ως εκει που δεν παιρνει, τις αντοχες της, φτανει στο σημειο που να αισθανεται καποιος οτι ειναι μονος, τα βαζει με ολο τον κοσμο, φωναζει απεγνωσμενα, 'ξυπνατε ρεεε', ενας εναντιον ολου του κοσμου.

Ετσι ειναι φτιαγμενος ο κοσμος και δεν μπορει κανεις να το αρνηθει, το βλεπουμε και σε αλλα πεδια. Στον εγκεφαλο, πως η καθε νευρικη ινα στον εγκεφαλο ειναι συνδεδεμενη με τετοιο τροπο, εχει εκεινες τις επαφες που εχει παντα την δυνατοτητα να επηρεαζει ολη την λειτουργεια του εγκεφαλου. Πως το ολον βγαινει, ενα οποιδηποτε ολον, απο την αλληλεπιδραση ολων των μερων που το απαρτιζουν. Το ιδιο και στην λειτουργεια του σωματος, οπως μας λεει η βιολογια και η ιατρικη. Πως απο ενα και μονο γονιδιο, μια μικρη αλλαγη στα νουκλεοτιδια που εχει, απο την διαφορετικη του δομη, ειναι ικανο να αλλαξει ολη την λειτουργια του σωματος και να δημιουργησει παθησεις που ειναι καθοριστικες για την υγεια ενος ανθρωπου.

Ετσι και μεσα στις κοινωνιες μας ο καθε ενας ανθρωπος ειναι εκεινο το 'γονιδιο' που ειναι σε συνεχη επαφη με αυτο που εκφραζει το ολον μιας κοινωνιας, που επηρεαζει το ολον. Μια δυνητικη ικανοτητα εμφυτευμενη σε καθε ανθρωπο.
(inspiration)

Οκτωβρίου 19, 2010

Δεν αρκει για μια εννοια, να βγει απο ενα σοφο κεφαλι, η εννοια τελειοποιειτε, ωριμαζει οταν περασει μεσα απο πολλα κεφαλια.


Στην αναρτηση 'Το ηχηρό μήνυμα της Απογευματινής' από Factorx | Τρ. 19 Οκτ 2010, 09:50 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα, περιμενα ενα βαρυγδουπο μηνυμα, που να κανει παταγο, αλλα εν τελει φαβα ο θησαυρος, μηνυματακι και καθε αλλο παρα ενα ηχηρο μηνυμα.

Αντι να εξευτελισει το θεμα, με το να εκθειασει ποσο ατσιδας επιχειρηματιας ειναι ο Σαραντοπουλος, να το θεσει στην σωστη του βαση, μια μεταστροφη απο την μονοπλευρη στην αμφιδρομη ενημερωση που τεινει προς την συμμετοχη. Οχι μονο αναγνωστης, ενα παθητικο στοιχειο, στις σχεσεις πραγματων αλλα ενα ενεργητικο στοιχειο στις κοινωνιες του σημερα. Οχι, οπου φυσαει ο ανεμος, το καθε εποχιακο μελτεμι και αμα κολλησει, κολλησε.

Οχι μονο να δινει αλλα και να περνει. Να μην υπαρχει ντροπη ουτε και φοβος, να τον υπολογιζεις τον αναγνωστη σου και οχι να τον θεωρεις μια αμελητεα ποσοτητα ανικανη, αδυνατη να προσφερει. Να μαθαινεις απο αυτον και συνεχεια να αλλαζεις. Μια αμφιδρομη σχεση.

Οχι επειδη δηλαδη αγορασες το εδρανο, αυτο ηταν, παει τελοιωσε. Αγορευεις καθ' εδρας και ολοι οι αλλοι ειναι υποχρεωμενοι να σ' ακουνε, σωνει και καλα. Βρε δεν σφαξανε.

Το με, αυστηρα επιχειρηματικα κριτιρια αντιμετωπιση του τυπου, δεν τραβαει. Δεν πηρε κανενα μαθημα, ας παει στο καλο, θα ξεχαστει γρηγορα.

Το αναμενομενο κλεισιμο της Απογευματινης, η λεγομενη κριση στον τυπο, και οχι μονο στην Ελλαδα αλλα και παγκοσμια, και ολα αυτα να ξεκινουν απο την ταση που εξελισσεται στις κοινωνιες των ανθρωπων, το να επεμβαινουν στα γιγνεσθαι, κατι που δεν ειναι καινουριο, ξενο προς την φυση του ανθρωπου αλλα σαν να λεμε, βρηκε το καπακι τον τεντζερη. Κατι που στην προκειμενη περιπτωση εμφανιζεται με τα σχολια που προσφερουν αναγνωστες μια ειδησης.

Σχολια που δεν πρεπει να θεωρουνται σαν μια σκετη κριτικη, αλλα απο την σκοπια του οτι, επεξεργαζονται αυτες καθε αυτες οι εννοιες, δημιουργουνται νεες, εμπεδωνονται παλιες, διασαφηνιζονται, ξεσκαρταρωνται απο οτι εμποδιζει την αναπτυξη τους, την εξελιξη τους μεσα απο μια διακλαδωση, που ο καθενας προσφερει, τον διαφορετικο τροπο που καποιος τις βλεπει, τις αισθανεται, τις εννοει (βασισμενο πανω στην αρχη της βιοποικοιλοτητας στην φυση). Διακλαδωσεις που δημιουργουν ενα πληθος απο παραφυαδες, γιατι απο εκει που καποιος την ξεκινησε και την αφησε, την επιασε καποιος αλλος, για να την πιασει καποιος αλλος και στην πορεια συγκροτουνται σε ενα στιβαρο σωμα.

Δεν αρκει για μια εννοια να βγει απο ενα σοφο κεφαλι. Η εννοια τελειοποιειται, ωριμαζει οταν περασει μεσα απο πολλα κεφαλια.

Τα σχολια δεν ειναι απλα η δεν πρεπει να ειναι μια κριτικη.

Καθως δεν επαρκει να βασιζομαστε πανω σε αυτα που μαθαμε απο τους γονιους μας, το σχολειο, την γειτονια, την δουλεια.

Ο καθε ενας εχει και τις δυνατοτητες και την βουληση αλλα και ειναι αναγκαιο, επιτασσεται επιβαλεται να συμμετεχει στην επεξεργασια των εννοιων.

Οι κοινωνιες, αυτες καθ' αυτες, περα απο ολα τα αλλα, ειναι ενα μεγαλο σχολειο, ειναι ενα μαθηταριο οπου συνεχεια μαθαινουμε.

Πρεπει να αποβληθει η νοοτροπια οτι το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι κριτικη, υποβιβαζει τον ανθρωπο, τον καταβιβαζει στο επιπεδο που το μονο που ειναι δυνατον, το μονο που μπορει να κανει, ειναι να αντιδρα, αντι να δρα.

Ικανος μονο να αντιδρα σε οτι του πετανε στο διαβα του, αντι αυτο που πραγματικα ειναι, αυτο που κανει, ειναι να δρα και να δημιουργει.

Οκτωβρίου 10, 2010

Μια 'βομβα' νετρονιου μεσ' τα μυαλα των ανθρωπων ..

(Σημαδιακη η μερα σημερα, 10/10/10)

μια 'βομβα' που εξολοθρευει .. τις ιδεες στα μυαλα των κατοχων των μεσων αναπτυξης .. αλλα αφηνει αθικτη .. την οργανωση των ανθρωπων .. η καταληψη της εξουσιας απο τους ανθρωπους .. αφηνοντας ομως τους θεσμους πανω στους οποιους στηριζεται αθικτους ..

να διατηρηθουν οι δομες ανεγγιχτες .. οι καπιταλιστικες δομες .. χωρις τον καπιταλισμο ..

η ανταρσια δεν θα γινει .. μεσα στα πεδια των κατασκευασματων που απλοχερα η ανθρωπινη φαντασια δημιουργησε και δημιουργει .. αλλα μεσα στις ψυχες, μεσα στα μυαλα των ανθρωπων .. τα καστρα θα πεσουν απο μεσα ..

η παλη των ιδεων δεν θα οπλισει κανενα χερι .. ανθρωπου να το σηκωσει πανω σε αλλον ανθρωπο .. οποιοσδηποτε και αν ειναι αυτος .. η παλη των ιδεων μεσα στα μυαλα, στις σκεψεις των ανθρωπων .. οι ιδεες που υπαρχουν μεσα στα μυαλα των ανθρωπων .. αυτες που διατηρουν τα συστηματα ως εχουν .. αυτες θα καταριφθουν .. χωρις να ανοιξει ρουθουνι .. χωρις να βγει αιμα απο κανεναν .. χωρις να χυθει αιμα ..

.. οι πολυεθνικες .. με την οργανωση την οποιαν εχουν .. καταφερνουν να δινουν λυσεις στα προβληματα της ανθρωποτητας .. ειναι το επιστεγασμα της εφευρετικοτητας του ανθρωπινου ειδους ..

χρειαζομαστε τα οικοδομηματα που εχει ανεγειρει ο καπιταλισμος .. ουτε λογος για την καταστροφη τους .. ειναι οι πλευσεις που χρειαζεται να αλλαξουν .. και οχι τα οχηματα .. οι ανθρωποι οδηγουν τα οχηματα .. και οι ανθρωποι αλλαζουν τις πορειες ..

αυτες οι δομες πρεπει να διατηρηθουν .. ειναι αναγκαιες .. για την αναπτυξη την εξελειξη της ανθρωποτητας .. δεν πρεπει να παει πισω η ανθρωποτητα .. δεν χρειαζεται .. να ξανα εφευρει τον τροχο .. to re-invent the wheel ..

αυτα δεν ειναι δικα τους, των καπιταλιστων .. τα σφετεριζονται προς ιδιον οφελος .. αντι για το οφελος της ανθρωποτητας .. ειναι προιοντα ολης της ανθρωποτητας .. δεν ειναι κανενος καπιταλιστη .. κανενος τραπεζιτη .. κανενος μεγαλοεπιχειρηματια ..

"Η σπατάλη δισεκατομμυρίων για φονικούς εξοπλισμούς είναι σκάνδαλο την ώρα που οι κυβερνήσεις διαλύουν την δημόσια εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, όταν εκατομμύρια άνεργοι στερούνται μια αξιοπρεπή ζωή, χάνουν τα σπίτια, τις δουλειές, το μέλλον τους."

αυτα που βγαινουν απο την διακηρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ .. βγαινουν και απο την σταση του Antinews .. η αξια τους .. αυταποδεικτη .. οταν γινονται και θεσεις των δεξιων .. θεσεις των αριστερων και των δεξιων .. προσεγγιση που αναιρει την δεξια και την αριστερη ματια .. στα τεκταινομενα .. τι τα κινει και τι τα σπρωχνει .. ειναι οι αποψεις των πολλων εναντια των λιγων .. χωρις καμμια χροια δεξια και αριστερη .. η σουμα η περιληψη το summary ..

.. chaos implanted literal bomb .. a bomb which will turn .. the flow of humanity .. from its current trend to a more inclusive trend .. for all people to join and participate in .. and all to enjoy the fruits of their labour ..