Νοεμβρίου 16, 2010

Μηνυμα εκλογων; Η λασπολογια και ο ρατσισμος (κρυπτο- η οχι) των δεξιων στο περιθωριο.

Ποσες φορες, ιδαιτερα στον ιστοτοπο Antinews, με εβγαλαν απο τα ρουχα μου, δεν λεγεται. Τωρα διαβαζω στις στηλες τους για μηνυμα που εστειλαν οι εκλογεις στα κομματα.

Να σας πω ποιο ειναι το μηνυμα που βγαινει. Λασπολογια και ρατσισμος, κρυπτο- η οχι, τελος.

Δεξιοι, για τον 'εαυτουλη' τους, αριστεροι για το ματσο απο 'εαυτουληδες' ενα συνολο. Σε ολο το φασμα απο τα δεξια στα αριστερα, οπως υπαρχει μεσα στις κοινωνιες μας αυτη η ιδιοτητα του 'εαυτουλη' σταδιακα ελλατωνεται. Καθως βαινει το βελος απο τα δεξια στα αριστερα, δεν βλεπουν τον 'εαυτουλη' σαν μια μοναδα που θα πρεπει αναγκαστικα να αναδεικνυεται ξεχωριστα απο τους αλλους 'εαυτουληδες' στο συνολο, αναγνωριζει ολους τους αλλους 'εαυτουληδες' που περιτρυγιριζουν τον καθε δικο του 'εαυτουλη', τους δινει το δικαιωμα να ζουν με τον δικο τους 'εαυτουλη', οτι θα δωσουν και σε αυτους ενα κομματι απο την πιττα, που ολοι μαζι φτιαχνουν, οτι εχουν και αυτοι δικαιωμα στην πιττα.

Ολοι μαζι να φτιαχνουν την πιττα και την μοιραζουν ολο και πιο δικαια.


Υπαρχει μια σοφη ρηση, που λεει, 'μην μου σβηνεις τη φλογα στο κερι μου', 'don't blow my candle out'.

Ο ευατουλης μας, ενα καντηλι που το αναβουμε, και το περιποιουμαστε για να το διατηρησουμε αναμμενο και να του δυναμωσουμε την φλογα.

Οι δεξιοι, η εννοια του δεξιου, η πιστη στον εαυτο του, στην αναδειξη της μοναδας στο συνολο, της μοναδας που δεν θελει να ενταχθει στο συνολο, να υποταχθει στο συνολο, να διατηρει ακεραια την προσωπικοτητα του, ολες τις ιδιοτητες που τον χαρακτηριζουν. Και με περισσεια ορμη, να βγαινει στην κοινωνια και με παρρησια να αναδεικνυει τον εαυτο του μεσα απο το συνολο, να ξεχωριζει απο τους αλλους.

Αλλα υπαρχουν ορια, που οταν καποιος φτασει αυτα τα ορια και δεν μπορει να τα ξεπερασει, ειτε γιατι ειναι δυσκολο και χρειαζεται περισσοτερη δουλεια για να τα ξεπερασει η γιατι εχει φτασει στα φυσικα του ορια, τα εξ ορισμου του εαυτου του, που δεν μπορει να τα ξεπερασει. Η ορμη του που τον ωθει να ξεχωριζει απο τους αλλους εχει μια δυναμικη απο μονη της, και τον σπρωχνει να κανει αυτο που του εχει απομεινει. Για να ξεχωριζει, αντι να ασχοληθει να κανει την δικη του φλογα δυνατοτερη, σβηνει τα καντηλια των αλλων.

Αυτη του η ορμη, εξουθενωνετε σε αυτο που της εχει απομεινει, για την αναδειξη του ατομου, τα στενα ορια καθε ενος ατομου ξεχωριστα, που δεν μπορει να ξεφυγει απο την μετριοτητα, πεπερασμενα τα ορια μας, με το μονο τροπο που μπορει. Να καταλυει ολες τις αλλες προσωπικοτητες, να τις μηδενιζει για να αναδειχθει η δικια του προσωπικοτητα σαν καλυτερη απο τις αλλες. Να σβησει τα καντηλια ολων των αλλων για να μεινει το δικο του καντηλι μονο αναμμενο.

Και ολα αυτα, μεσα απο τα στενα ορια του συστηματος. Ενα συστημα που εχει βασιστει στην αρχη του πως να δημιουργησουμε πλουτη.

Νοεμβρίου 13, 2010

Η Ελλαδα των υπανθρωπων; Οχι, ευχαριστω δεν θα παρω.

Η Ελλαδα των υπανθρωπων; Οχι, ευχαριστω δεν θα παρω.

Oποιος θεωρει οτι ο εαυτος του ειναι υπερανω αλλων, οτι ο ελληνας, ο τουρκος, ο αγγλος, η αμερικανος ειναι υπερανω ολων των αλλων φυλων.

Oτι ολες οι αλλες φυλες ειναι υπανθρωποι, oντα ενος κατωτερου θεου, ανθρωποι που κατα τυχη εγιναν ανθρωποι, οντα μιας κατωτερης συνομοταξιας που αξιζουν τον οικτιρμο και την περιφρονηση .. τοτε

Ειναι εκεινος που παραγνωριζει θεμελιωδεις ιδιοτητες του ανθρωπου που χαρακτηριζουν και αυτον τον ιδιο τον εαυτο του. Οταν αυτες τις ιδεες τις κανει πρακτικη και τροπο ζωης και ιδιαιτερα οταν ειναι απο θεσης ισχυος, και τις χρησιμοποιει ασυστολα και ανενδοιαστα κατα ανθρωπων που ειναι πασιφανες οτι υποφερουν, τοτε ειναι αυτος ο ιδιος ο υπανθρωπος και συναμα απανθρωπος που θα πρεπει να εξευτελιστει απο ακρου εις ακρον μεσα στους κολπους της κοινωνιας που τον 'τρεφει' και τον 'ποτιζει'. Και η κοινωνια οφειλει, για να διατηρησει την συνοχη της και την ευπρεπεια της, το οραμα μπροστα της, να τον αποκηρυξει. Ποτε να μην αισθανθει οτι ιδεες του εχουν απηχηση, ταιριαζουν με τα χνωτα της κοινωνιας.

Γιατι αυτο το δικαιωμα της ζωης, του αυτοπροσδιορισμου του καθε ανθρωπου, ειναι κατι που δεν μπορει κανεις να του το στερησει, ειναι εκεινο που θα τον οπλισει γα να βγει με το κουτελο ψηλα και να το διεκδικησει μεσα στις κοινωνιες που ζει. Δεν ειναι ζητιανια και ουτε κανενας του κανει χάρη. Ειναι ενας απαραβιαστος και απαραβατος κανονας. Υπαρχει ειτε το θελουμε η δεν το θελουμε.

Ειναι χαρακτηριστικο αυτο που αναφερεται σε αυτην την δημοσιευση.

"The more people try to create heightened boundaries between 'us' and 'them,' the more mobilized the immigrant community becomes," Ebert says.

Οσο περισσοτερο οι ανθρωποι προσπαθουν να φτιαξουν ορια με ψηλα τειχη αναμεσα σε εμας και αυτους, τοσο περισσοτερο κινητοποιούν τις κοινοτητες των μεταναστων.

Ειναι εκεινο το δικαιωμα που οι ιδιοι οι ελληνες εκαναν χρηση για να αποτιναξουν τον ζυγο που τους δυναστευε.

Η γλωσσα. Ο τυπος και η ουσια.

Ποσες ιδεες χανονται οταν στρεφουμε την προσοχη μας στον τυπο αλλα οχι στην ουσια. Μια ιδεα ορθογραφημενη η οχι, δεν παυει να ειναι ιδεα. Δεν ειναι ο τυπος αλλα η ουσια που εχει σημασια και αυτο προεχει για ολους που θελουν να πουν την γνωμη τους.

Και ακομα αυτη η διαδοση των greeklish απορρεει απο αυτην την ιδια την νοοτροπια που ταλανιζει τον ελληνα, να κρυψουν μια υποφαινομενη αδυναμια να γραψουν ορθογραφημενα, μια αδυναμια που δεν ειναι ουσιαστικη γιατι αυτο που μετραει ειναι οι ιδεες που βγαζει και οχι ο τυπος που τις αποδιδει.

Η γλωσσα δεν ειναι ενα στατικο φαινομενο, και καμμια γραμματικη που δεν ταιρειαζει στην ζωντανη λειτουργεια της, που ειναι τροχοπεδη αντι λιπαντικο, ειναι σημαντικη στην δυναμικη εξελιξη της. Και η εξελιξη της εξαρταται οταν ολο και περισσοτεροι την περνουν στα 'χερια' τους και της αλλαζουν τα φωτα.

Νοεμβρίου 11, 2010

Τα μυαλα μας και ο εγκεφαλος μας. Τα μυαλα μας πονανε.



- Δεν βαζεις μυαλο εσυ, ..

.. ακουγεται συχνα, και πως να βαλει μυαλο, ευκολο ειναι. Ο εγκεφαλος μας με τα εκατομμύρια τα νευρικα κυτταρα, τις συναψεις ολα εφαρμοσμενα στην εντελεια, να αντιπροσωπευουν το μυαλο που κουβαλαει ο καθενας. Τις εννοιες, τις ιδεες, τις συνηθειες που χαρακτηριζουν τον τροπο της ζωης μας, καθοριζουν τις πολιτικες μας πεποιθησεις, πως αντιλαμβανομαστε και συμπεριφερομαστε ο ενας με τον αλλον. Εφαρμοσμενα μεν, αλλα και αρρηκτα δεμενα το ενα με το αλλο, ενα συμπαγες στερεωμα ακλονητο που μονο με φουρνελα μπορεις να το σπασεις.

Θα σε πιασει πονοκεφαλος για να διευθετησεις ολο αυτο το συνολο των νευρικων κυτταρων με τις συναψεις, 'για να βαλεις μυαλο', να αλλαξεις τις ιδεες. Θα πρεπει να αλλαξεις ενα σωρρο συναψεις, να τις σπασεις και να δημιουργησεις αλλες, λιγο ειναι; Τα μυαλα μας πονανε.

Θα πρεπει να γινει μια τετοια αναδιακατανομη που ο εγκεφαλος μας δεν μπορει να ανταπεξελθει, τσιναει, αντιστεκεται. Ειναι ο τροπος που αντιμετωπιζουμε μερικες ιδεες σαν παραξενες και γιατι αντιστεκομαστε οταν τις ακουμε. Ειναι ξενο σωμα για το συμπαγες στερεωμα που αντιπροσωπευει το μυαλο μας. Για να τις κατανοησουμε θα πρεπει να κανουμε ριζικες αλλαγες στις συναψεις του εγκεφαλου μας. Αντε τωρα να κατανοησεις, και οχι για να αποδεχτεις, να καταργησουμε τα χρηματα στις κοινωνιες μας, καταργηση χρηματος, για μια λυση για να ξεφυγουμε απο την δυναστεια των τραπεζιτων και του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστηματος. Θα καταρρεύσει το ιδιο το μυαλο μας, πριν να καταρρευσει το χρηματοπιστωτικο συστημα. Η αλλαγη ειναι δυσκολη μεχρι αδυνατη. Ποσο μαλλον οταν συνδεουμε την αναζητηση αλλαγων με την εκπληρωση των στοχων μας, τις επιδιωξεις μας, την αναζητηση μιας ευτυχιας.


Ποσο περισοττερο οταν αυτο που θα πρεπει να αλλαξεις ειναι βαθεια χωμενο μεσα στην τρισδιαστατη δομη νευρικων κυτταρων και συναψεων, στο κεντρο του, που πανω σε αυτο συσσωρευσαμε μια ζωη και εχουμε χτισει χιλιαδες αλλες συναψεις. Ειναι αδυνατον να τις αλλαξουμε.

Αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι μικρες αλλαγες στην περιφερεια του μυαλου μας, εκει που το μονο που χρειαζεται να αλλαξεις, ειναι ενας λιγοστος αριθμος συναψεων.

Μικρα-μικρα βηματα, ενα-ενα, για να μην μας ερθει νταμπλας.

Τι ακουγεται καλυτερα .. χρεωκοπια η αρνηση πληρωμης. Αρνηση πληρωμης αντι για χρεωκοπια, ηρωας αντι για παριας.

Τι ακουγεται καλυτερα .. χρεωκοπια η αρνηση πληρωμης δανειων .. η ακομα, εχει καμμια διαφορα; ..

Καπου σε ενα τιτλο μιας αναρτησης διαβασα οτι η ελλαδα χρειαζεται ηρωες. Δεν διαβασα το κειμενο της αναρτησης, καθως ο ιστοτοπος δεν μου εμπνεει εμπιστοσυνη και δεν μου περασε απ' το μυαλο καθολου, οτι οι ηρωες που αναφερονταν θα ηταν αξιοι λογου, επιπεδο αντιθετα ταπεινο και χωρις τσαγανο, επικαλουμενο την βοηθεια κανενος αρχηγου, που σαν ειδος σουπερμαν, σαν ιπταμενο πουλι, θα κατεβαινε απο τον ουρανο σαν βολιδα, για να σωσει τους κακομοιρους ελληνες.

Αγνοωντας παραμελωντας εκεινους που πραγματικα κανουν την διαφορα και εκεινους που θα περιμενε κανεις, να ανυψωσουν σαν ηρωες αναστημα και να βροντοφωναξουν ολοι, οχι δεν πληρωνουμε τα δανεια σας. να υποχρεωσουν την κυβερνηση, οπως στην Ισλανδια, οποια κυβερνηση και να ειναι αυτη, ουδεμια σημασια εχει, ο ρολος τους απλοι αντιπροσωποι, διεκπεραιωτές.

Αρνηση πληρωμης αντι για χρεωκοπια, ηρωας αντι για παριας. Ανοιγω ενα καινουριο δρομο δημιουργω μια καινουρια ζωη, αντι να αναγνωρισω το συστημα που μου φερανε καπακι στο κεφαλι. Το παγκοσμιο χρηματοδοτικο συστημα, που μυαλο δεν βαζει, συνεχιζει αμειλικτα, χωρις σταματημο, να ριχνει τους πληθυσμους της γης στο καναβατσο, για να τους παρει με το στανιο μεχρι και την τελευταια δραχμη στην τσεπη τους.

Οπως αναφερει εδω ο Βασίλης Βιλιάρδος

" .. άποψη του οικονομολόγου κ. Rogoff (πηγή: Spiegel), σύμφωνα με την οποία «Η χρηματοπιστωτική αγορά, με όλα όσα προϊόντα διαθέτει, υπολογίζεται, έναντι παγκοσμίου ΑΕΠ 60 τρις $, στα 200 τρις $ - εκ των οποίων τα 120 τρις $ δημιουργούνται από το εμπόριο των χρεών».

120 τρις δολλαρια, απο τα 200 τρις παγκοσμιο ΑΕΠ βγαινουν απο το εμποριο χρεων. Παραγωγα, CDS, ασφαλιστρα, αγρια παιχνιδια στην πλατη της ανθρωποτητας, η παγκοσμια οικονομια στο μεγαλυτερο μερος της, τοκογλυφικη. Αυτοι δεν εχουν σκοπο να σταματησουν, πρεπει να τους σταματησουν.

Διαβαζω εδω οτι η ελλαδα ειναι σε χειροτερη κατασταση απο την αργεντινη, ενα δημοσιευμα του Bloomberg.

"Ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας εμφανίζεται η Αργεντινή από ότι η Ελλάδα, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg. Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της."

Το Bloomberg, μια παραφυαδα του χρηματοπιστωτικου συστηματος, που δεν εχει μαθει τιποτα αλλο, απο το να εξηγει τις καταστασεις μεσα απο το συστημα, δεν θεωρει σημαντικο να μας πληροφορησει τι ακριβως γινεται στην αργεντινη, τι σημαινει, η οικονομικη της αναπτυξη.

Το τι γινεται, μπορουμε να το καταλαβουμε απο αυτα που αναφερει ο Βασίλης Βιλιάρδος, για την γειτονικη Βραζιλια.

".. τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών της Βραζιλίας, ο οποίος αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο. Ο υπουργός κατηγόρησε τις διεθνείς αγορές, σε σχέση με το ότι πλημμύρισαν τη χώρα του με απίστευτα πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια - απέναντι στα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να αμυνθεί η Βραζιλία."

Κερδοσκοπικα κεφαλαια στην Βραζιλια, καταστρεφουν την οικονομια της, γιατι οχι και στην Αργεντινη. Μεχρι ποτε η Αργεντινη θα μπορει να εξυπηρετει το χρεος της;

Βραζιλια, εισροες κεφαλαιων με μονο και μοναδικο σκοπο να επωφεληθουν την διαφορα στα επιτοκια, χωρις να προσφερουν τιποτα σε προιοντα και υπηρεσιες, δεν επενδυουν ουτε δολλαριο στην οικονομια της χωρας.

"Περαιτέρω στη Βραζιλία, δεν εισρέουν τα χρήματα επειδή η οικονομία της είναι σε τόσο καλή κατάσταση ή επειδή προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά λόγω του ότι ο πληθωρισμός είναι σχετικά υψηλός – οπότε η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι υποχρεωμένη να διατηρεί συγκριτικά υψηλά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Αυτό προσελκύει πολλούς διεθνείς κερδοσκόπους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ της Βραζιλίας και των χωρών που προσφέρουν μηδενικά επιτόκια, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία.

Οι κερδοσκόποι αυτοί (carry traders) δανείζονται χρήματα με μηδενικό επιτόκιο και τα τοποθετούν στη Βραζιλία – η οποία προσφέρει σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο. Επειδή τώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα κέρδη είναι αυξημένα, όσο περισσότεροι τοποθετούνται στο ίδιο προϊόν, το αποτέλεσμα είναι να εισρέουν συνεχώς περισσότερα κεφάλαια στη Βραζιλία – προκαλώντας την παραδοξότητα να ανατιμάται ένα νόμισμα σε μία πληθωριστική αγορά. Έτσι οι κερδοσκόποι κερδίζουν αφενός μεν από τη διαφορά των επιτοκίων, αφετέρου από την «στρεβλή» (αλλά πραγματική) ανατίμηση του νομίσματος.

Από την πλευρά όμως της πραγματικής οικονομίας, τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι καταστροφικά. Επειδή ανατιμάται το νόμισμα, σαν αποτέλεσμα των αυξημένων εισροών κεφαλαίων, παρά το ότι θα έπρεπε να υποτιμάται λόγω του πληθωρισμού, η ανταγωνιστικότητα της χώρας διεθνώς μειώνεται - αφού τα εμπορεύματα της γίνονται διαρκώς ακριβότερα στις εξαγωγικές αγορές. Αργά ή γρήγορα λοιπόν οδηγείται σε ελλειμματικό εμπορικό κλπ ισοζύγιο, οπότε ακολουθεί «υποχρεωτικά» μία συναλλαγματική κρίση – καταστρέφοντας εντελώς την πραγματική οικονομία της χώρας, την οποία πλέον εγκαταλείπουν μαζικά (συνήθως πριν ξεσπάσει η κρίση – συχνά με τη βοήθεια του ΔΝΤ) τα ξένα κεφάλαια.
"

Δανειζονται με χαμηλα επιτοκια

"Το πρόβλημα αυτό (φυγή κεφαλαίων) φαίνεται ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. όπου, παρά το ότι η Fed τυπώνει αδιάκοπα χρήματα, δεν κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία από τις επιχειρήσεις που τα λαμβάνουν, αλλά «προωθούνται» είτε στις εξαγορές μικρότερων εταιρειών, είτε επενδύονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες."

..και τα τοποθετουν στην Βραζιλια με τα υψηλα επιτοκια. Απομυζουν την χωρα.

Οι ξένοι επενδυτές αποσύρονται απο την περιφέρεια της Ευρώπης, λεει αυτο το αρθρο. Ειναι αραγε λογος, για να χαιρομαστε η να τα βαψουμε μαυρα; Γιατι ακομα να υπαρχει μεσ' το μυαλο μας, οτι αυτοι οι επενδυτες ειναι για το καλο μας; Επενδυτες κερδοσκοποι.

Χρεωκοπια της Ελλαδας. Παιζουμε με τα λογια. Δεχομαστε την ορολογια του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστηματος συμφωνα με τους κανονες που αυτο επιβαλλει παιζουμε το παιχνιδι τους.

Οταν ολα ειναι μια φουσκα, ενα bubble, οπως ειναι τοις πασι γνωστον στην παγκοσμια καθομιλουμενη. Σε μια τριχα ολα κρεμονται, μια τριχα που λιγο θελει για να σπασει. Τριχα που την κραταει, ακεραια η μεγαλη μαζα των απο κατω, δια μεσου μιας ευαισθητης ισοροππιας στις σκεψεις και τις ιδεες τους.

Χρεωκοπια, τα χανω ολα, σε ολες τις περιπτωσεις που εχει συμβει. Δεν εχεις μυαλο να σκεφτεις σωστα, ηρεμα, δημιουργικα. Πολλοι εχουν φτασει στα ορια της αυτοκτονιας, οταν το φασμα της χρεωκοπιας τους εχει κυριευσει, και αρκετοι περνανε, περασανε τα ορια.

Το χρημοτοπιστωτικο συστημα επιβαλλοντας την ορολογια του και τις ιδεες του, ωθει κοινωνιες στην αυτοκτονια, κοινωνιες στα προθυρα της αυτοκτονιας, που δεν αναγνωριζουν συστηματα, δρουν εξω απο τα συστηματα. Τα συστηματα αδυνατουν να επιβληθουν, χανουνε τα ερεισματα.

Ποιος θα ενδιαφερθει τωρα, το αν οι τραπεζες διασωθουν, αν το τραπεζικο συστημα καταρευσει.

"Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανόν όλες οι υπερχρεωμένες/μη ανταγωνιστικές χώρες της ζώνης του ευρώ να προβούν σε μία μεγάλη διαγραφή χρεών (αν όχι να τα αρνηθούν εντελώς), ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση των υπολοίπων - σε συνδυασμό με τη μαζική έξοδο τους από την Ευρωζώνη, καθώς επίσης με την αυτόματη μετατροπή των οφειλών τόσο του δημοσίου (υπολοίπων), όσο και του ιδιωτικού τομέα τους, στο νέο νόμισμα. Στην περίπτωση αυτή, το πλήγμα για το «χρηματοπιστωτικό κτήνος» θα ήταν «ακαριαίο» - η μοναδική ίσως λύση των «χρεωστικών» προβλημάτων παγκοσμίως."

Νοεμβρίου 09, 2010

Εμπαθητικος και οχι εμπαθης πολιτισμος. Το μελλον.



Εμπαθητικος πολιτισμος αναδυεται μεσα απο τα ερειπια του δαρβινικου πολιτισμου, του κανιβαλικού πολιτισμου που εχει επιβληθει στις κοινωνιες. Ενας πολιτισμος βασισμενος πανω στην εννοια, εμπαθεια. Μια εννοια που παρα τις αρχαιο-ελληνικες της ριζες εχει διατρεβλωθει απεριγραπτα και εχει καταντησει να σημαινει ακριβως το αντιθετο απο την γεννητορα της. Παρεξηγημενη, διαστρεβλωμενη στην νεο-ελληνικη η εννοια της εμπαθειας βγαζει την κακια και το μισος που εκφραζει τον σημερινο μας πολιτισμο.

ΔΝΤ, εξεταζει περιπτωσεις για μερικη διαγραφη χρεων;

Στην "Δινη του Χρεους" ο Βασιλης Βιλιαρδος αναφερει

"Περαιτέρω, στην ίδια έκθεση του με τον τίτλο «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», ο «διεθνής» οργανισμός, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και ένας βασικός πιστωτής της Ελλάδας, με βάση τη σύμβαση οικονομικής «στήριξης» του περασμένου Μαΐου, δεν θεωρεί λύση την «ελεγχόμενη» πτώχευση – σε πλήρη αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία επέμενε στην υιοθέτηση μίας τέτοιας διαδικασίας, στα πλαίσια της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ (αφού έκανε το τεράστιο για την ίδια λάθος, να ανοίξει τις «πύλες» της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ).

Όπως τονίζεται δε «έντεχνα» για την περίπτωση της Ελλάδας, «Ακόμη και μια ιστορικά υψηλή μείωση της τιμής των ομολόγων κατά 50%, δεν θα περιόριζε το Ελληνικό πρόβλημα (ελλείμματα κεντρικής κυβέρνησης), παρά μόνο κατά 2,7% - ενώ σε άλλες χώρες, με μικρότερο χρέος, μόνο κατά 0,5%. Αυτό οφείλεται στο ότι, το βασικό πρόβλημα για την αποκλιμάκωση του χρέους δεν είναι οι τόκοι των δανείων (επομένως όχι τα επιτόκια), ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα επέτρεπε μια πιο ορθολογική μείωση του χρέους».
"

Τι εννοει με αυτην την "ιστορικά υψηλή μείωση της τιμής των ομολόγων κατά 50%", αν οχι αυτο που πεταξε αναμεσα σε αλλα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, και αναρτηθηκε στο star.gr

"Αν και αυτό δεν αποδώσει, τότε σε ένα δεύτερο στάδιο, θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές (δηλαδή τράπεζες) να παραιτηθούν από ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποπληρωμή του υπολοίπου."

Διευκρινιζοντας οτι μια τετοια διευθετηση θα γινοταν μονο για νεα δανεια και οχι παλαια.

Νεα, παλια φαινεται οτι το ΔΝΤ εξεταζει, αν και το θεωρει ανεφικτο, την διαγραφη χρεων και για τα παλια τα δανεια, να περασει σαν μια μειωση στην τιμη των ομολογων κατα 50%.

Το πανε απο εδω, το πανε απο εκει. Το περιτρυγιριζουν. Ολο και πιο ωριμαζει μεσα στο μυαλο τους. Που θα παει εκει θα καταλειξουν. Ειναι το μονο σεναριο που θα τους σωσει. Δεν μπορουν να κανουν και αλλοιως, και καλυτερα για αυτους να το κανουν πριν να αρχισουν να σκανε οι βομβες, πριν ακομα τους πει καμμια χωρα, καμμια κυβερνηση κατω απο την πιεση των πολιτων της.

- Βρε πριτς που θα σας δωσουμε τα δανεικα. Αρκετα και μη παρεκει.

Τοτε ειναι που ουτε δεκαρα δεν θα σταυρωσουν για τα αφεντικα τους, θα βαλουν την ουρα τους κατω απο τα σκελια τους, και δρομο περνουν δρομο αφηνουν.

Τουλαχιστον, λενε να χασουμε λιγα. Το powder-keg που τοσα χρονια ασυλογιστα κατασκευαζαν, θα εκραγει και θα τους παρει ολους σβαρνα.

Νοεμβρίου 08, 2010

ΝΔ. Το μηνυμα που εστειλαν οι καλπες .. λεει .. αντε σιγα-σιγα να μας αδειαζεται την γωνια .. αρκετα μας καθησατε στο σβερκο ..

Σαμαρας μιλησε για ολικη επαναφορα της ΝΔ αλλα και αναφερεται επισης

'.. προαναγγέλλοντας μεγάλες αλλαγές στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης'

Γιατι; Κατι που δουλευει σωστα δεν το αλλαζεις. Γιατι να θελει να το αλλαξει; Οταν μαλιστα πανω σε αυτο στηριζετε και ο ισχυρισμος οτι η ΝΔ,

".. προσφέρει πλέον “αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική και ελπίδα, οι Έλληνες ξέρουν που να ακουμπήσουν

.. και αυτο που προσφερεται στους Ελληνες να ακουμπανε, να θελει να το αλλαξει. Λογια του αερα, δηλαδη, κουραφεξαλα. Παραδοξα πραγματα.

Και βεβαια εχοντας ανοικτα τα αυτια τους, πηρανε το μηνυμα των εκλογων. Δεν ειναι αποτελεσματα εκλογων αυτα, ενθαρρυντικα για την ΝΔ, οταν μαλιστα το ΠΑΣΟΚ εχει καιρια στιγματιστει στην συνειδηση των Ελληνων με τα αντιλαικα μετρα που πηρε.

Αλλαγες, λεει. Αλλα τι αλλαγες; Σαν ολες τις αλλες, σκουφιας και φορεσιας. Επιδερμικες, δεν αλλαζουν το DNA τους, δεν μπορουν.

Η φυσικη επιλογη στην εξελιξη των πολιτικων σχηματισμων, εχει παραμερισει την ΝΔ. Ο σχηματισμος ΝΔ και το προτυπο που πρεσβευει, ειναι απροσαρμοστο με την εξελιξη των ελληνικων κοινωνιων. Απαρχαιωμενο, παλαιο, φθαρμενο εγκειται η αντικατασταση του. Οι πολιτες αυτης της χωρας τους εχουν ξεπερασει. Δεν ανταποκρινονται στις βλεψεις τους.

Το μηνυμα που εστειλαν οι καλπες, λεει. Αντε σιγα-σιγα να μας αδειαζεται την γωνια, αρκετα μας καθησατε στο σβερκο.

Οι πολιτες αυτης της χωρας εχουν αλλαξει και εχουν σιχαθει τις αθλιοτητες. Η αθλιοτητα στο πετσι σας, στο DNA σας. Παραδειγμα, μεσα στα σημερινα σχολια που διαβαζα, οι κραχτες σχολιογραφοι συναγωνιζονταν και ηδονιζονταν στο τι βρισιες θα προσαψουν στον Παπανδρεου ..

".. τον έλεγαν GAP. Κάποιοι άλλοι Jeffrey. Από ‘δω και πέρα γίνεται γνωστός με το προσωνύμιο “κωλοτούμπας” "

Εχετε γινει ενα και το αυτο, με τις αθλιοτητες που ξεστομιζεται. Η μαλλον τι λεω, δεν περιμενει κανενας απο σας, να λειτουργησεται σε οποιοδηποτε αλλο επιπεδο.

Ειναι βαθεια γραμμενο στο DNA σας. Οταν ολος ο κοσμος εχει αηδιασει απο την πολιτικη, και αποφασιζει να απεχει, εσας εχει στο μυαλο του σαν προτυπο. Πρωτιστα.

Νοεμβρίου 07, 2010

ΕΕ, διαρηγνυεται το μετωπο κυβερνησεων-τραπεζων ιδιωτων επενδυτων. Κυβερνησεις καλουν τραπεζες να παραιτηθούν απο τις απαιτησεις αποπληρωμής δανείων.

Διαρρηγνύεται το μέτωπο κυβερνησεων-τραπεζων ιδιωτων επενδυτών με πρωτα την ΕΕ και αμυδρα ανοιγει μια σχισμη που συντομα θα γινει χοανη κατω απο την πιεση των γεγονοτων, με την αποδοχη απο το μερος των εκπροσωπων του μετωπου δια στοματος του Γερμανου υπουργου Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οτι η

"Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε άλλωστε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών»

Οι κυβερνησεις που ιδρυσαν την ΕΕ, χρονια πριν, τον εμπλουτισμο ιδιωτων επενδυτων ειχαν στο μυαλο τους, και ιδρυσαν την ΕΕ για αυτον ακριβως το λογο. Και τωρα που αυτος ο εμπλουτισμος πλησιάζοντας στο λογικο του τελειωμα, ξεπερασε τα ορια, αφηνιασε και εσκασε την φουσκα, αποδειχθηκε ποσο γελοια ειναι αυτη η νοοτροπια, δεν στεκεται σαν ιδεα σε ενα κοσμο ανθρωπων.

Οι ανθρωποι, που απο την απαρχη καθε ιστοριας, απο τα πιονια που ξεκινησανε να ειναι, εξελίσσονται σε δυναμικες γεματες ζωη οντοτητες, αυτοπροσδιοριζουν τον σκοπο της υπαρξης τους, καθε στιγμη σε καθε εποχη. Οι ανθρωποι αντιδρουν, εναντιωνονται στον εξανδραποδισμο τους, και δεν γινοταν αλλοιως.

Αλλα εχουν πολυ δρομο ακομα να διανυσουν, κρινοντας απο τα λεγομενα του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Στη σκέψη μου είναι, στο μέλλον όλα τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης να περιλαμβάνουν ρήτρες, οι οποίες να ορίζουν ακριβώς, τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρίσης. Όταν μία χώρα φτάσει σε αδυναμία πληρωμών, η ΕΕ θα δρομολογεί ένα πρόγραμμα λιτότητας και εξυγίανσης, όπως αυτό της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός στη συνέντευξη του.

Ξεκαθαρίζοντας ότι ο νέος μηχανισμός θα αφορά νέα δάνεια και όχι παλαιά χρέη, ο κ. Σόιμπλε εξηγεί πως «σε πρώτη φάση, θα μπορούν να επιμηκυνθούν οι χρόνοι αποπληρωμής, για εκείνα τα δάνεια που έχουν λήξει και δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Αν και αυτό δεν αποδώσει, τότε σε ένα δεύτερο στάδιο, θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές (δηλαδή τράπεζες) να παραιτηθούν από ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποπληρωμή του υπολοίπου. Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε άλλωστε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών».

Στη σκεψη μου ειναι, λεει ο κ. Σόιμπλε.. Ποια ειναι αυτη η σκεψη του; Ουρανοκατεβατη ηρθε; Κομιζει γλαυκες; Ειναι δικη του σκεψη; Η ειναι απλα η αναγνωριση απο την πλευρα του και του μετωπου που εκπροσωπει, τις σκεψεις που ωριμαζουν στα κεφαλια ολων των ανθρωπων αυτης της ΕΕ. Και αυτα που τοσο σφιχτοχερα δινει, ειναι μονο μια μικρη παραχωρηση για να σωσει προσχηματα και στην ουσια δεν δινει τιποτα. Ειναι για νεα δανεια λεει.

Και τι ειναι αυτα που ο αντιπροσωπος τους χρειαζεται να ξεκαθαρίσει, ακομα δεν εχει καταλαβει οτι του την δωσανε αυτην τη θεση, οι ανθρωποι που τον ψηφισανε, με οποιονδήποτε τροπο οι σημερινες μας δημοκρατιες χρησιμοποιουν, και δεν την πηρε και δεν εξουσιαζει και αφ' υψηλου να νουθετει, δεν εχει καταλαβει αυτο που οι ανθρωποι που τον εβαλαν σε αυτη την θεση, ζητανε. Αλλα και αυτος και οι ομοιοι του, οι συνδαιτημονες του μετωπου του, θα το καταλαβουν.

Δεν ξεκαθαριζει τιποτα, δεν εχει την εξουσια να προσδιοριζει τους μηχανισμους που θα καθοριζουν τις σχεσεις των ανθρωπων, οι ανθρωποι ειναι αυτοι που ξεκαθαριζουν. Και οπωσδηποτε δεν γινεται διαχωρισμος αναμεσα σε παλια και νεα δανεια. Οι μηχανισμοι που αναφερει δεν ειναι αντικειμενο μονο των νεων δανειων, μηχανισμοί για τις καλενδες, αλλα και των τρεχοντων δανειων. Οι απαιτησεις για τις αποπληρωμες τους να αποσυρθουν. Ποσο μαλλον οταν αναλογιστει κανεις, οτι με το καθεστως του ανατοκισμου που ισχυει για τα δανεια, αυτα εχουν ηδη πληρωθει.

Αυτα που εχουν σημασια, σε αυτην την ειδηση, ειναι αυτα που αναγκαζεται σαν εκπροσωπος των κυβερνησεων αυτου του κοσμου, ειναι η αποδοχη απο μερους τους οτι αυτη η ΕΕ, εχει την ταση για γινει μια ΕΕ για τους ανθρωπους, τους πολιτες της και οχι μια ΕΕ για τον πλουτισμο ιδιωτων επενδυτων. Κατι που ωριμάζει , οχι στο δικο του το κεφαλι, αλλα στα κεφαλια ολων των ανθρωπων αυτης της ΕΕ.

Και το πρακτικο κομματι οπου οι ιδιωτες πιστωτες, δηλαδη τραπεζες να παραιτηθουν απο ενα σημαντικο μερος των απαιτησεων τους.