Οκτωβρίου 30, 2007

Συνειδηση και συνειδητοποιημενος

Αυτες τις στιγμες σκεφτομουνα μερικα πραγματα που χωρις να το θελω με ωθησαν σε αυτες τις σκεψεις. Οταν αρχιζουμε να μιλαμε δεν σταματαμε ουτε για ανασα που λεει ο λογος. Αν το συνδυασεις αυτο με το ποσο χρονο χρειαζεται για να σκεφτουμε μια καποια ενεργεια που θα κανουμε δεν μπορει να εξηγηση την ταχυτητα με την οποια οταν ανοιξουμε το στομα μας αρχιζουμε να περιγραφουμε καταστασεις και προσωπα, να εκφραζουμε το πως νοιωθουμε τι αισθανομαστε. Αν χρειαζοταν να σκεφτουμε το τι θα πουμε θα χρειαζομασταν ωρες ολοκληρες.

Στην αγγλικη γλωσσα υπαρχει η λεξη consciousness που η αντιστοιχη ελληνικη, συνειδηση δεν μου φερνει στο μυαλο τις ιδιες καταστασεις που η αγγλικη λεξη μου φερνει. Υπαρχει η εκφραση στην αγγλικη, stream of consciousness, που μεταφραζεται σαν χειμαρος συνειδησης που δινει μια καποια χροια σε αυτα που προσπαθω να εκφρασω παραπανω. Οταν μιλαμε η συνειδηση μας, δηλαδη συνειδητα δεν ειναι δυνατον να ελεγξουμε τι λεμε.

(Κατα την δικη μου κριση. Κριση οπως λεμε judgment.)

Εχουνε συνειδηση του ρολου τους. Τι ειναι συνειδηση? Να εισαι ΚΚΕ? Εχει ριζωθει η εννοια της συνειδησης σε στενα, ασφυκτικα ορια. Μια στειρα προσεγγιση. Τι σημαινει συνειδητοποιημενος? Τι ειναι αυτο? Μια μονοπλευρη θεωρηση της εννοιας της συνειδησης που με αναγκαζει να εκφρασω την αποψη, βγαλμενη μεσα απο την ιδια φρασεολογια, εχει καπελλωσει και συναμα διαστρεβλωσει την απροσκοπτη αναπτυξη της εννοιας αυτης στις πραγματικες της διαστασεις στην ελληνικη γλωσσα.