Ιουλίου 24, 2008

Καταργηση χρηματος




Μια ιδέα, μου στριφογυρίζει μέσ' στο μυαλό εδώ και μέρες και θέλω να δοκιμάσω όλες τις σκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα. Μολις προ ολιγου στις ειδησεις καποιου καναλιου αναφεροταν πανω στις ενεργειες του κυριου Tατουλη, βουλευτη της Νεας Δημοκρατιας που αναφεροταν στις καθ’ οιονδηποτε τροπο (δεν αξιζει σχολιασμου) υποπτες δοσοληψιες του κυριου Λιαπη, υπουργού πολιτισμού στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση, οπου αναφεροταν στην εξομοίωση κάθε ύποπτης χρηματικής δοσοληψίας πολιτικών προσώπων ως ανεπίτρεπτη άσχετα με το μέγεθος της δοσοληψίας. Την προηγουμενη μερα σε ένα κινηματογραφικο εργο της ΕΤ1 οι πρωταγωνιστές, νεαρα παιδια, εμπλεκονταν σε πληθωρα αντικοινωνικων δραστηριοτητων για να βγαλουν λεφτα.

Κοινωνιες οπου το χρημα εχει γινει αυτοσκοπος, οπου κάθε καινουρια καινοτομια θα πρεπει να περάσει πρώτα από το κόσκινο του χρηματισμού, πριν την αξιολόγηση της, την πραγματοποιηση και υλοποίηση της υπηρεσίας η αγαθού προς προσφορα για την απολαβή της από το κοινωνικό σύνολο. Η υπηρεσία η αγαθό αποκτά δευτερεύουσα σημασία. Το κοινωνικό σύνολο εξαπατάται, εμπαίζεται, καταβιβαζεται.

Τι εχει μεγαλυτερη σημασια στην ζωη ολων των ανθρωπων από το να βγαλουν χρηματα; Χωρις να εχει καμμια σημασια πως βγαζει κανεις αυτά τα χρηματα; .....

Τι κανεις τωρα; Προσπαθεις να δικαιολογησεις τις σκεψεις σου για ποιον; Σιγουρα είναι ανηκουστο να ισχυριζεσαι καταργηση του χρηματος σαν λυση για τα προβληματα που ταλανιζουν την ελληνικη κοινωνια, και όχι μονο. Με το να εχεις μεσα στο μυαλο πως θα το παρει αυτος η ο αλλος που το διαβαζει. Δημιουργεις κωληματα στην σκεψη σου, τροχοπεδη που αλλοιωνει τις σκεψεις, και καταστρεφει τον ειρμο.

Περα από οτιδηποτε που καποιος μπορει να σκεφτει για το εφικτο η όχι της ιδεας της καταργησης του χρηματος, ένα είναι το κρατουμενο. Τιποτα δεν μπορει να διορθωθει μεσα στα πλαισια των υπαρχοντων συνθηκων, και μονο όταν βγεις και σκεφτεις εξω από το συστημα, ειναι δυνατον να γινει κατι. Οσο ανορθοδοξο και εξωπραγματικο μπορει να φανταζει, ειναι αναγκαιο, γιατι το να προσπαθεις να διορθωσεις τα στραβα του συστηματος, μεσα από το συστημα θα πεσεις σε αντιφασεις που είναι εγγενεις, στους κανονες που διεπουν ενα συστημα. Ριζομενες βαθεια μεσα στο συστημα.

Αυτό που έχει σημασία στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, είναι η εργασία και η υπηρεσία η το αγαθό, που απορρέει από αυτή την εργασία. Αγαθό η υπηρεσία που την απολαμβάνει το μέλος μιας κοινωνίας, του εργαζομένου συμπεριλαμβανομένου, και εργασία η οποία αποδίδεται από τον ίδιο τον απολαμβανοντα. Στο παρόν σύστημα, ανάμεσα στην εργασία και την υπηρεσία η αγαθό, υπεισέρχεται το χρήμα. Το χρήμα καταργείται και παραμένει η σχέση εργασίας και υπηρεσίας-αγαθού.

Τι ρολό μπορεί να παίξει μια τέτοια αντιμετώπιση; Σίγουρα, η παρουσία η μη χρήματος, αποτελεί μια παράμετρο που καθορίζει την εξέλιξη ενός συστήματος, στην παρούσα περίπτωση την εξέλιξη του συστήματος, ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία στην παρούσα φάση αποτελεί την εξέλιξη ενος συστήματος βασισμένου στην αποδοχή της ύπαρξης του χρήματος ανάμεσα στην εργασία και υπηρεσία/αγαθό. Η παράμετρος απουσία χρήματος, από μια ενδεχομένη κατάργηση του χρήματος, εξ ορισμού είναι ικανή να οδηγήσει την εξέλιξη του συστήματος ελληνική κοινωνία σε μια αλλη υπαρκτή, εξίσου εφικτή μορφή. Μορφή που από μόνη της, σαν αποτέλεσμα της ύπαρξης της και μόνο, θα καθορίσει και τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ των. Σχέσεις απαλλαγμένες από την δολιοφθόρα επίδραση του χρήματος πάνω τους. Σχέσεις που θα αναδύονται, θα επιδεικνύουν και αναδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις της ανθρώπινης οντότητας. Ανθρώπινη οντότητα που ο βασικός της χαρακτήρας συνοψίζεται σε αυτές τις φράσεις βγαλμένες από τους Νόμους του Πλάτωνα για τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου

"ορθής μεν παιδείας τυχών και φύσεως ευτυχούς, θειότατον και ημερώτατον τε ζώων γίγνεσθαι φιλεί, μη ικανώς δε ή μη καλώς τραφέν αγριώτατον οπόσα φύει η γη"

Ανθρωπινη φυση που διαστρεβλωνεται και εκμαυλιζεται απο την ακόρεστη δίψα για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας, ανθρωπινες αξιες που ποδοπατουνται βαναυσα, αποτελεσμα ψευδοεπιστημονικων μύθων που σκάρωνουν οι εκάστοτε εξουσίες, οταν ανενδοιαστα ισχυριζονται πως για τα δεινα της ανθρωποτητας φταίει η ανθρώπινη φύση.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Οι σχεσεις των ανθρωπων μεταξυ τους θα αναπτυσσονται πανω σε βασικες κατευθυντηριες γραμμες οπου δεν θα υπεισερχεται η εννοια του χρηματος. Ειναι δυνατη η μεταβαση της σημερινης ελληνικης κοινωνιας, απο μια κοινωνια του χρηματος σε μια κοινωνια ανθρωπου; Τα προβληματα παμπολλα;

Το ανθρώπινο μυαλό είναι ανεξάντλητο, μια αστείρευτη πηγη, οι δυνατοτητες του απεριοριστες, θα προσφέρει πληθώρα λύσεων. Θα εφεύρει τις λυσεις, οταν αβιαστα και χωρις ενδοιασμους, ασχοληθη σε οποιαδηποτε προβληματα προκυψουν. Και οσον αφορα την εφαρμογη τους, η δυναμη του συνολου είναι λαιλαπα ικανη να παρασυρει στο διαβα της, κάθε εμποδιο, φυσικο η τεχνητο, σε εθνικο η παγκοσμιο επιπεδο. Τιποτα δεν μπορει να το σταματησει.

2 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου φίλε,
Με το πρόβλημα της δυνατότητας ύπαρξης μιας οικονομίας-κοινωνίας χωρίς χρήμα η ανθρωπότητα ασχολείταιαπό την αρχαιότητα.
Φαίνεται όμως τελικά πως στην ημερήσια διάταξη μπορεί να μπεί για πραγματοποίηση απο 'δω και πέρα. Προϋπόθεση φυσικά είναι να καταργηθεί ο καπιταλισμός ως "κοινωική σχέση" και να αποφασίσει η ανθρωπότητα να ζήσει, όχι απλά διαφορετικά και καλύτερα, αλλά να κατ' αρχήν να επιζήσει και στη συνέχεια να ζήσει ανθρώπινα. Κι' αυτό προϋποθέτει όπως λές στην πολύ ενδιαφέρουσα συλλογιστική σου, να βγει το χρήμα (ως φορέας πλούτου - εξουσίας) από τη μέση στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και αγαθού.
Για περισσότρη ενημέρωση για τις δικές μας σχετικές σκέψεις σου στέλονουμε την παρακάτω πρόσκληση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ
Προωθούμε το Διάλογο . Λέμε παρών
www.infonewhumanism.blogspot.com
www.globala.blogspot.com
www.epithesh.blogspot.com
www.capinero.blogspot.com (νέα σελίδα)
www.caripol.blogspot.com
www.picturesforwords.blogspot.com
www.losofexa.blogspot.com
www.rebopower.blogspot.com (νέα σελίδα)
*******
prodial21@gmail.com

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Φίλες και Φίλοι,

Στο Σημειωματάριο της
Πρωτοβουλίας Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό
προστέθηκαν δύο νέες σελίδες
και πολλές νέες και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.
Σήμερα αναρτήσαμε σε αναδημοσίευση από το
MONTHLY REVIEW τεύχος 46/10.2008, το άρθρο
«Το τέλος του Κεφαλαίου και το μέλλον της Εργασίας».
Μια ψύχραιμη ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας,
συμβολή στο Διάλογο για το χαρακτήρα και τους στόχους
της σύγχρονης Αριστεράς, της Αριστεράς του 21ου Αιώνα.
Επισκεφθείτε μας, ξεφυλλίστε και τις 9 σελίδες του
Σημειωματάριου, στείλτε κείμενά σας και σχόλια.
Να είστε καλά
Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό
Κώστας Λάμπος

23.10.2008

Ανώνυμος είπε...

katargisi xrimatos, ethnon, thriskion, straton. 1 kini glosa. and paradise has just began