Μαρτίου 10, 2008

Το "ολον" και τα "μερη" του. Κατασκευαζοντας ολοτητες ατομων και συνυφασμενων καταστασεων απο επιλεκτικα μεμονομενα μερη.

Απο το σχολιο του Panos Kokkinos στην "Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Απόσπασμα για την Παιδεία"

"αν διαλέγεις να παίρνεις ό,τι θέλεις, όπως θέλεις και να το χρησιμοποιείς κατά το δοκούν, μπορείς να βγάλεις ό,τι συμπεράσματα θέλεις."

"Τα συμπερασματα που θελεις", οπως αναφερεται, αντιπροσωπευουν μια συγκεκριμενη στιγμη μια ολοτητα και υποκαθιστουν την πραγματικοτητα οσον αφορα ενα συγκεκριμενο ατομο για το οποιο εκφερουμε μια γνωμη. Η ολοτητα αυτη δεν αντιπροσωπευει το ατομο η την συγκεκριμενη σταση η κατασταση συνυφασμενη με το ατομο, οπως το ιδιο το ατομο την αντιλαμβανεται. Επομενως χανουμε πολλα απο τα στοιχεια που το ατομο αυτο προσφερει η εχει να προσφερει.

Σιγουρα ετσι γινεται. Ειναι μια ταση που υπαρχει στον καθενα μας. Να διαλεγουμε και να παιρνουμε αυτα που θελουμε, να κτιζουμαι ολοκληρα κατασκευασματα, και να θεωρουμε αυτα που κτισαμε οτι αντιπροσωπευουν την ολοτητα ατομων και τις καταστασεις συνυφασμενες με τα ατομα αυτα. Να παιρνουμε δηλαδη αποσπασματικα ενα κομματι, ενα μεμονομενο μερος του συνολου, και να κατασκευαζουμε απο το μερος το συνολο που εκφραζει ενα ατομο, παραγνωριζοντας ηθελημενα η αθελητα ολα τα υπολοιπα μερη που αποτελουν το συνολο. Αυτος ειναι ο τροπος που αποκταμε αποψεις για τον ενα η τον αλλο συνανθρωπο μας παραγνωριζοντας του πολλες απο τις θεσεις σκεψεις αποψεις ιδεες, που αυτο το ατομο εχει.

Ο καθενας μας ειναι ενα συνολο, ενα συστημα αρχων θεσεων αποψεων ιδεων που προβαλουμε προς τα εξω. Και σαν συστημα καθοριζεται απο την αρχη

"καθώς κάθε σύστημα αποτελεί μια «ολότητα», που είναι κάτι περισσότερο από απλό άθροισμα των μερών της."

Καθε ενα κομματι μας ειναι αναποσπαστα συνδεδεμενο, φτιαχνει το συνολο, τον εαυτο μας, με τροπους που αδυνατουμε, ακομη και εμεις οι ιδιοι, να κατανοησουμε, ποσο περισσοτερο καποιος περα απο εμας. Αυτο που περισσοτερο σημαινει οτι εμεις οι ιδιοι ειμαστε υπευθυνοι για αυτο που παρουσιαζουμαι, και για τις πραξεις που τελουμε. Εμεις οι ιδιοι ειμαστε ειδημονες αυτων που υποστηριζουμε.

Η παραπανω αρχη ειναι εμφυτη και στην λειτουργια του μυαλου μας. Τεινουμε να τα βλεπουμε ολα σαν ολοτητες. Η μαλλον για να γινω πιο ακριβης κατασκευαζουμε ολοτητες. Και τις κατασκευαζουμε απο εκεινα τα μερη για τα οποια εχουμε πληροφοριες. Ομως οι πληροφοριες που εχουμε δεν ειναι επαρκεις.

"The world is vast and only take notice of a limited amount of information presented."

Ο κοσμος ειναι αχανης και δινουμε την προσοχη μας μονο σε ελαχιστες πληροφοριες που παρουσιαζονται μπροστα μας.

"The capacity to assess a situation and provide solutions is small. It only allows an individual, a bounded rationality a concept attributed to Herbert A. Simon as it is mentioned in the Cognitive Structure Notes, website.

As a result

"the intended rationality of an actor requires him to construct a simplified model of the real situation in order to deal with it.
"

Therefore each individual goes along in life armed with a simplified model which uses to deal with problems encountered."

Πληροφοριες που χρησιμοποιουμε για να φτιαξουμε απλουστευμενα μοντελα της πραγματικοτητας και εξοπλισμενοι με αυτα τα απλουστευμενα μοντελα προσπαθουμε να βρουμε λυσεις στα προβληματα που μας απασχολουν.

Δεν εχουμε την δυνατοτητα να εχουμε ολες τις πληροφοριες που ειναι διαθεσιμες, αλλα και αν ειναι διαθεσιμες, ακομα και τοτε, δεν τις λαμβανουμε υποψη μας. Τα μυαλα μας απο κατασκευης, εχουν πεπερασμενες δυνατοτητες, ολοι, μηδενος εξαιρουμενου, δεν εχουμε παρα απλα απλουστευμενα μυαλα.

Ετσι κατασκευαζουμε ολοκληρωμενα οικοδομηματα απο μεμονομενες αποψεις, που ειναι δυνατον να ειναι υποτιμητικες καθως και αδικες, οταν χρησιμοποιουνται σαν πραξεις κριτικης αλλων ατομων. Βασισμενες αποσπασματικα σε μεμονομενα κομματια του συνολου. Επιπολαιες οταν επιλεκτικα προσπαθουν να εκτιμησουν το συνολο βασει μεμονομενων γεγονοτων, αγνοωντας τα αλλα μερη που συνθετουν αυτο το συνολο.

Απο την αλλη τι ειναι ιδεα? Μια καινουρια προσεγγιση πανω σε ενα συγκεκριμενο προβλημα. Ολες οι ιδεες ειναι ευπροσδεκτες για επεξεργασια. Με την επεξεργασια αναπτυσσει ο καθε ενας απο εμας τις κριτικες του ικανοτητες. Οι πληροφοριες θα πρεπει να διδονται απλοχερα χωρις περιορισμους, και θα πρεπει να επεξεργαζονται πανω στην βαση επιχειρηματων αμεσα συνδεδεμενων με την πληροφορια που ειναι υπο επεξεργασια. Μια συνεχη μαθηση ακονισμα του μυαλου για να μπορει να διακρινει τις διαφορετικοτητες αναμεσα σε προσφερομενες ιδεες. Και αυτο θα το κανει οταν αφοβα ο καθεις εκθετει τον εαυτο του σε ολες τις τασεις αποψεις θεσεις και καινουριες ιδεες που ελευθερα χωρις περιορισμους αναπτυσσονται γυρω του.

Στο σχολιο που εγραψα, εβγαλα ενα γενικο συμπερασμα και οπωσδηποτε δεν αγνοω καθολου τις αποψεις σου ενω συναμα τις σεβομαι. Ο χαρακτηρισμος συναφι η συντεχνια μπορει να ακουγεται ασχημα αλλα την χρησιμοποιησα χωρις να εχω στο μυαλο μου τις ακραιες αποληξεις της γκαμας της εννοιας αυτης. Περισσοτερο, η αναφορα εχει να κανει με συναθροιση ατομων με ενα συγκεκριμενο τροπο αντιμετωπισης πραγματων, που ειναι παντα σεβαστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: