Μαρτίου 25, 2008

Ο κυριος Τσιπρας, και οχι μονο, μιλησε για εκπαιδευση σαν αναγκαια προυποθεση αλλαγων στο κοινωνικο συστημα.

Ο κυριος Τσιπρας στην (χθεσινη) προσφατη συνεντευξη σε ερωτηση του κυριου Κοττακη για την δυνατοτητα του συνασπισμου να αλλαξη το συστημα ειπε οτι

"Kανενας οσο ευφυης και αν ειναι δεν μπορει απο μονος του αλλαξη το συστημα. Αλλαγες στο συστημα θα ερθουν οταν ολοι οι πολιτες ενεργησουν μαζικα. Κατι τετοιο θα γινει σαν αποτελεσμα μιας εκπαιδευσης που θα ανεβασει το επιπεδο της σκεψης των πολιτων και οι αλλαγες θα ερθουν σαν φυσικη συνεπεια αυτης της αναβιβασης στο επιπεδο της σκεψης των ελληνων πολιτων."

Αυτη η αναβιβαση στην σκεψη ειναι συνυφασμενη με την γλωσσα. Την ελληνικη γλωσσα. Για να διατηρηθη η ελληνικη γλωσσα ζωντανη, για να μπορει να συνεχιση να δινει αποτελεσματικες λυσεις σε προβληματα που μας απασχολουν, θα πρεπει να ειναι δυνατο να εκφραζει τις κυριαρχες σκεψεις που κυκλοφορουν, οχι μονο στην ελλαδα αλλα και στην παγκοσμια σκεψη συνολικα. Υπαρχουν τοσες πολλες εννοιες που συνεχως αναπτυσσονται στο παγκοσμιο επιπεδο που η ελληνικη γλωσσα δυσκολα η ακομα και αδυνατει να εξυπηρετηση, η αν μπορει να εξυπηρετηση αυτο γινεται σπασμωδικα και δεν διαδιδεται, δεν γινεται ευρυτερα γνωστη. Δεν υπαρχουν τα ευχρηστα εργαλεια που να κανουν τις αναπτυσσομενες εννοιες, αμεσα προσβασιμες απο τον καθε ελληνα πολιτη.

Δυνατοτητες για αναπτυξη εννοιων, μπορει να υπαρχουν σκορπια στις σκεψεις του ενος η του αλλου πολιτη που ασχολουνται περισσοτερο πανω σε συγκεκριμενα θεματα αλλα δεν υπαρχουν οργανωμενες σε καποιο μεσο, αμεσα προσβασιμες απο αλλους πολιτες, στις προσπαθειες τους να κατανοησουν εννοιες που ερχονται σε επαφη. Τετοια εργαλεια θα πρεπει να χρησιμοποιουν το διαδικτυο που αυτο καθε αυτο προσφερει αυτην την αμεσοτητα. Χαρακτηριστικα παραδειγματα υπαρχουν αφθονα στον παγκοσμιο ιστο. Ενα που εχω ξεχωρισει ειναι ο δικτυακος τοπος του Answers.com που αυτο-προβαλεται ως ενα Free Online Dictionary, Encyclopedia, Thesaurus and much more.

Για να διατηρηθη η ελληνικη γλωσσα ζωντανη θα πρεπει συνεχεια να δινει λυσεις σε προβληματα που μας απασχολουν αλλοιως θα γινει οτι εχει προβλεψει φιλος σε αυτη την ιστοσελιδα. Οτι μεσα σε δεκα εικοσι χρονια θα μιλαμε ολοι αγγλικα, οχι γιατι θα μας το επιβαλλει καποιος αλλα επειδη εμεις οι ιδιοι θα το εχουμε επιλεξει. Η αγγλικη γλωσσα παρα την διαδοση και την ηγεμονια της σε ολα τα πεδια της παγκοσμιας ανθρωπινης σκεψης εχει παμπολλα εργαλεια που αναλυουν διεξοδικα εννοιες και σημασιες προσδεδεμενες στις λεξεις και συνεχεια εμπλουτιζουν την αγγλικη γλωσσα, με νεες λεξεις εννοιες και σημασιες.

Αν μιλαμε για εκπαιδευση και εννοουμε αυτα που λεμε, αυτη θα ερθει απο πρωτοβουλιες που δρουν σε επιπεδα περα απο αυτα που το κρατος παρεχει. Χωρις να παραγνωριζουμε την κρατικη εκπαιδευση που ειναι απαραιτητη για τους πολιτες της νεας γενιας δεν πρεπει να θεωρησουμε οτι η εκπαιδευση περιοριζεται μονο για τους νεους. Η εκπαιδευση δεν εχει ορια ουτε κοιταζει ηλικιες. Ειναι γενικος κανονας για πολιτες οποιασδηποτε ηλικιας και ειναι εφικτη με το εργαλειο του διαδικτυου.

Πανω στο παραδειγμα του Answers.com θα πρεπει να δημιουργηθη ενας αντιστοχος ελληνικος δικτυακος τοπος οπου θα γινεται εμπεριστατωμενη αναλυση των εννοιων που κυριαρχουν παγκοσμια, ξεχωριζοντας την εννοια απο την λεξη, που εχει επιλεχθη σαν φορεας. Δινοντας εμφαση στην εννοια και οχι στην λεξη. Και με την αποσαφηνηση της εννοιας θα προελθη και η αντιστοιχη ελληνικη λεξη, που η θα επιλεχθη απο τις ηδη υπαρχουσες η θα δημιουργηθη απο την αρχη ως νεα λεξη, ακολουθοντας τους κανονες γραμματικης της ελληνικης γλωσσας.

Η γλωσσα δεν δημιουργειται, αυτοδημιουργειται. Και αν η αυτοδημιουργια ειναι αργη διαδικασια, κατασκευαζοντας εργαλεια-αποδεκτες συγκροτημενης αναπτυξης εννοιων προσφερουν ενα πεδιο δρασης, εναν οργασμο πρωτο-κινητηριων καταστασεων και ευαισθητων εξαρτησεων που θα δινουν την ωθηση, την επιταχυνση στο δρομο προς την ολοκληρωση της ελληνικης γλωσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: