Ιουνίου 13, 2009

Τα χρηματα μεσ' την ζωη μας

Στο αρθρο της Καθημερινης 'ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ', ο αρχιτέκτονας Μάικλ Ρέινολντς, the garbage warrior.

"Φανταστείτε ένα σπίτι που παράγει νερό, ανακυκλώνει απόβλητα, έχει δική του πηγή ενέργειας και μπορεί να χτιστεί από σκουπίδια. Αυτό οραματίστηκε πριν από 35 χρόνια ο ιδιοφυής αρχιτέκτονας Μάικλ Ρέινολντς. Και το έφτιαξε - παρότι οι αρχές των ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον δυσκολέψουν."

Γιατι οι αρχες των ΗΠΑ, η οι οποιεσδηποτε αρχες, ηθελαν να τον δυσκολεψουν; Το καθιερωμενο τροπαρι, τα στενα επιχειρηματικα συμφεροντα κατεστημενων εταιριων, για τα οποια ολες οι κυβερνησεις και αρχες αποκλειστικα υπηρετουν. Ο καθ'αυτο λογος της υπαρξης τους, για αυτο που ολοι, εκλεγομενοι και μη κυβερνωντες, παλευουν μοχθουν στην βιοπαλη, για να βγαλουν το ψωμι τους.


Στενα επιχειρηματικα συμφεροντα κατεστημενων εταιριων, που διολου εχουν να κανουν με την ποιοτητα ζωης των ανθρωπων. Ποιοτητα ζωης, που οταν της βαζεις ενα price tag, απο την στιγμη που την κανεις ενα εμπορευσιμο προιον, και την αγοραπωλεις ασυστολα, ανενδειαστα, την ευτελιζεις απυθμενα, την καταβιβαζεις, την ποδοπατεις. Χανει την καθε σημασια της, χανει την αξια της για τον ανθρωπο.

Δρασεις που εφευρισκονται, με τον μονο σκοπο πως αυτες οι εταιριες, να βγαλουν περισσοτερα χρηματα. Σχεδιαζουν, φτιαχνουν προιοντα και υπηρεσιες, για φανταστικες πλασματικες αναγκες των ανθρωπων. Εφευρισκουν και τις αναγκες, αν δεν υπαρχουν, με απωτερο σκοπο, το να κανουν χρηματα. Για να τα βαλουν στις φαρδειες τους τσεπες.

Το χρημα γινεται αυτοσκοπος, οι αναγκες των ανθρωπων δευτερευουσας σημασιας, ενα παραπροιον της ολης διαδικασιας, the waste product. Χρηματα που μεταμορφονουν την εργασια, σε καταναγκαστικα εργα φορο υποτελειας σε ενα δυναστη αντι εργασια που δινεται αβιαστα, απο τον εναν ανθρωπο στον αλλο, για την παροχη προιοντος και υπηρεσιας, για την απροσκοπτη, αδολευτη απολαβη τους, απο ολους τους ανθρωπους επι γης.

Απολαβη που απο μονη της αποτελει την μεγιστη αμοιβη που καθε ανθρωπος επιζητα. Επιβραβευση των πραξεων του, της εργασιας που προσφερει στο κοινωνικο συνολο. Ο καθενας αναλαμβανωντας να φερει σε περας και αισιο τελος, τα δρωμενα που οριζουν ο καθε τομεας ανθρωπινης δραστηριοτητας, διαμεσου του ρολου του, που οι ικανοτητες του προσδιοριζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: