Νοεμβρίου 18, 2008
Σκεψεις για τις εννοιες 'τυχαια' και 'προδιαγεγραμμενα', και η ιστορια φιδι που δαγκωνει την ουρα της.
Νηματα που οδηγησαν στις σκεψεις αυτες
- TYXH H BEBAIOTHTA; Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
- Χαοτικοι ελκυστες δοκιμαζουν και ελεγχουν συνεχως κανονες, κανονισμους, νομους.
- Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και η έκταση της Γενοκτονίας 1910-1922
- ΚΡΑΤΥΛΟΣ
- ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
- Αγανακτηση απο το συρσιμο της εννοιας του ελληνα
Πως να εξηγησω αυτες τις σκεψεις που μου ηρθαν στο μυαλο, ενα αποτελεσμα του γιγνεσθαι, γεγονοτων που το μυαλο μου ηρθε αντιμετωπο, σε αυτη την συγκεκριμενη στιγμη και στην προσπαθεια να κατανοησω τις δυναμεις εν εργω, τις γεννησιουργες αιτιες του φαινομενου, οι σκεψεις αυτες αναδυθηκαν. Η λεξη 'τυχαια' ερχεται πρωτη στο μυαλο, αλλα δεν θελω να ενστερνιστω, την εννοια που μεταφερει αυτη η λεξη, να την ασπαστω. Το μυαλο μου λεει οτι υπαρχει κατι περισσοτερο απο αυτο που η λεξη 'τυχαια' συμβολιζει, κατι που με εχει απασχολησει και πριν, που μεσες ακρες περιτρεχει στην αποψη (καταληγει κατα καποιο τροπο), στην αποριψη του τυχαιου και την αποδοχη μιας μυστηριωδους μεν αλλα εφικτης δε, απτης με αλλα λογια, προδιαγεγγραμμενης πορειας προς ενα συγκεκριμενο χωρο, οπως το χωρο της γνωσης που αναζητω.
Η γνωση που ειναι στο τερμα αυτης της συγκεκριμενης νοητικης διαδικασιας, το ζητουμενο και επομενως επακολουθο μιας τετοιας διαδικασιας, ενεργει (ακομη πριν να παρει σαρκα και οστα), σαν ελκυστης, με τον τροπο που ο καθηγητης στο Πανεπιστημιο της Πατρας, Τασος Μπουντης, στην δημοσιευση "TYXH H BEBAIOTHTA; Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ" αναφερει
"Εν τω μεταξύ, το 1963, ο Αμερικανός μετεωρολόγος E. Lorenz δημοσίευσε μία πολύ σημαντική εργασία στην οποία περιέγραφε την εκπληκτική διαπίστωση ότι οι λύσεις ενός απλού ντετερμινιστικού μοντέλου 3 διαφορικών εξισώσεων, αν και διακρίνονται από τη γνωστή ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες που αναφέραμε πιο πάνω, τελικά συγκεντρώνονται όλες σε ένα πολύπλοκο σύνολο στο χώρο των φάσεων που ονομάσθηκε παράξενος ή χαοτικός ελκυστής."
ασχετα με την αναφερομενη πολυπλοκοτητα, ο χαοτικος ελκυστης ειναι ο χωρος οπου συγκεντρωνονται οι οποιεσδηποτε χαοτικες ενασχολησεις, χωρις να περιοριζονται στα στενα μαθηματικα ορια. Οι αναφερομενες διαφορικες εξισωσεις ειναι απλως ενα μικρο παραδειγμα μιας τετοιας χαοτικης διαδικασιας, που ξεπερνα τα στενα ορια των μαθηματικων.
Ειναι αυτο που αναφερει ο ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ σε σχολιο του στην ιστοσελιδα Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και η έκταση της Γενοκτονίας 1910-1922
"Ἡ Ἱστορία δαγκώνει τὴν οὐρά της· ἄπαξ καὶ ἕνας λαὸς πέτυχε στὸν πολιτισμό, θὰ ἐπανέλθῃ στὸν τόπο του, ἔστω καὶ μετὰ μυριάδες χρόνια.
('Οδυσσέας 'Ελύτης, «Δυτικὰ τῆς Λύπης»)"
που ασχετα αν διαφωνω με τον τροπο που χρησιμοποιει την εκφραση αυτη του Ελυτη, και με αυτα που πρεσβευει, αλλα 'η ιστορια που σαν φιδι δαγκωνει την ουρα της', δεν ειναι παρα εκφραση που συμβολιζει αντιστοιχες διαφορικες εξισωσεις, που κινουν χαοτικες διαδικασιες στο γιγνεσθαι του μυαλου μας, της κοινωνιας και της φυσης ολακαιρης, και το δαγκωμα της ουρας, υποδηλωνει την διοχετευση των αποτελεσματων ενος κυκλου χαοτικων διεργασιων στον επομενο κυκλο, ακριβως τον τροπο που οι διαφορικες εξισωσεις του Αμερικανου μετεωρολόγου E. Lorenz, δρουν και δημιουργουν τους παραξενους η χαοτικους ελκυστες. Τα αποτελεσματα ενος προηγουμενου κυκλου αποτελουν τα δεδομενα του αμεσως επομενου κυκλου.
Και για να ολοκληρωσω την αποψη μου, ο χαοτικος ελκυστης που καθοριζει την πορεια στις αναζητησεις μου, εχει ηδη χαραξει τις ατραπους, και η αρχικη ιστοσελιδα ("Chaos and order in multi-dimensional Hamiltonian systems") στην αναζητηση της γνωσης που ζητω, και η οποια με οδηγησε στην δουλεια του Τασου Μπουντη, δεν ηταν 'τυχαια'.
Το εργο και η δουλεια του Τασου Μπουντη, μου κεντρισε το ενδιαφερον. Μου ανοιξε μια πορτα που δεν ηξερα οτι υπηρχε, και θα την περασω αρκετες φορες στο αμεσο μελλον.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου