Φεβρουαρίου 03, 2009

Ιδεες που καταριπτονται, που λουφαζουν.

Ιδεες που καταριπτονται, που λουφαζουν γιατι χανουν την απηχηση που ειχαν και βρισκονται εκει γιατι κανενας δεν τους δινει σημασια. Χανουν την εμβελεια που ειχαν καθως με την παροδο του χρονου οι αλλεπαλληλες προσκρουσεις της εξουσιας με διαφορες κοινωνικες ομαδες απεδειξαν οτι ειναι λιγες και δεν ανταποκρινονται στις αναγκες της κοινωνιας.

Οι ιδεες που κουβαλαμε συνδεονται με την νοοτροπια οτι ξερουμε καλυτερα απο τον αλλον. Αυτο που πραγματικα γινεται ειναι οτι καταχωριζουμε, βαζουμε σε ενα κουτι καθε ενα ατομο, κρινουμε τα λεγομενα του, αναλογα με την καταχωρηση και συμφωνα με αυτα που εμεις ξερουμε και αδιαφορουμε γιατι το τι, το ατομο το οποιο κρινουμε, ξερει. Οπωσδηποτε μπορει να υπαρχει ο ταδε και ο δεινα λογος για να υπερυφανευομαστε οτι ξερουμε περισσοτερα απο το ατομο το οποιο κρινουμε, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι τα ξερουμε ολα. Ειναι πολλα πραγματα τα οποια δεν ξερουμε η αν τα ξερουμε νομιζουμε οτι τα ξερουμε και συναμα αγνοουμε οτι απλως νομιζουμε οτι ξερουμε.

Στην ζωη εχουμε επιλεξει να βλεπουμε τα γιγνεσθαι ακολουθωντας μια σκοπια και αυτη η σκοπια καθοριζει τι θα δουμε και τι δεν θα δουμε. Η σκοπια την οποια εχουμε υιοθετησει μεταφραζεται τελικα σε προκαταληψη. Ειμαστε προκατειλημενοι στην αντιμετωπιση των γεγονοτων καθως και των ατομων που συνδεονται με τα γεγονοτα που εκτυλισσονται.

Πολλες φορες εχει ειπωθει οτι τα πραγματα εχουν τελματωσει και δεν υπαρχει κινηση. Η κοινωνια εχει χασει την κινητηρια δυναμη και δεν φαινεται να γινεται τιποτα. Η κοινωνια φθειρεται και αδυνατει να προχωρηση παρα περα. Για να προχωρηση παρα περα, αρχιζει να κασταλαζει σιγα-σιγα, στις σκεψεις των ατομων στην κοινωνια, οτι χρειαζεται να μπουν μπροστα καινουργιες διαδικασιες, να ξεφυγη η κοινωνια απο τα κατεστημενα, να αναθεωρηθη μαζικα η σκοπια που βλεπει τα πραγματα και να τα δει και να τα αντιμετωπιση απο νεα σκοπια. Να αναπτυξη νεες προοπτικες και να δει τα πραγματα με νεο φως διαφορετικο απο εκεινο που τα εβλεπε μεχρι τωρα.

Οταν γινεται αναφορα σε αναγκη απαγκιστρωσης απο τα κατεστημενα, αναθεωρηση της σκοπιας, νεες προοπτικες, νεο φως παραπεμπει στις πρωτο-κινητηριες καταστασεις, στις αρχικες συνθηκες απο καταβολης ενος συστηματος, που στην παρουσα περιπτωση ειναι το συστημα ελληνικη κοινωνια και ελληνικο κρατος. Ειναι επακολουθο οτι η θεωρια του χαους δινει τις λυσεις, τις κατευθυνσεις που θα πρεπει να ακολουθηθουν που θα δωσει τον σπινθηρα που θα βαλει μπρος την μηχανη. Ειναι γνωστο οτι μια μικρη αιτια, μια μηδαμινη αλλαγη ειναι ικανη να φερει πολλαπλασια αποτελεσματα αν και μονο αυτη η αλλαγη γινεται σε αιτιες που καθοριζουν τις αρχικες συνθηκες ενος συστηματος.

Το να προσπαθεις να βρεις λυσεις μεσα απο το συστημα το μονο που θα μπορεσεις να καταφερεις ειναι μπαλωματα

Υπαρχει τετοια δυναμη μεσα στο συστημα κοινωνια που να επιφερει τετοιες αλλαγες? Ολα τα υπαρχοντα κομματα και παραταξεις δουλευουν και προσφερουν λυσεις μεσα απο το ηδη ενυπαρχον συστημα και που σχεδον καθολου δεν επιδρουν στις πρωτο-κινητηριες συνθηκες του συστηματος. Ουτε κατα διανοια δεν επιδρουν στις αρχικες συνθηκες αλλα σαν επακολουθο απο τις προσφατες προσκρουσεις με την εξουσια, μια τετοια ταση για δραση στις πρωτο-κινητηριες συνθηκες βγαινει μεσα απο τις ιδεες που αναπτυσσονται στις σκεψεις των ατομων που αναγκαζονται να βγουν στους δρομους για να διεκδικησουν το δικιο τους.

Αυτη η δραση για την ωρα παραμενει ανεκμεταλευτη αλλα η συνεχιζομενη πολιτικη διαιωνισης των ανισοτητων στην ελληνικη κοινωνια, την απεγνωσμενη προσπαθεια για την διασφαλιση των κεκτημμενων και την ανιση νομη του προιοντος εργασιας των πολιτων, απο την πλευρα των κυβερνητικων οργανων, θα ωθησει τελικα, ειναι πλεον ζητημα χρονου, στην ευρεση του φορεα που θα εκφρασει αυτη την δυναμικη και θα επιφερει τις αλλαγες που η ελληνικη κοινωνια επιζητει. Εστω και με την θελημενη η αθελητη υποστηριξη των μεσων μαζικης ενημερωσης, δημοσιογραφων και εκπομπων, μεσα απο την οχλαγωγια ενοχλητικων διαφημισεων καθως σερνονται απο την αναγκη να χρησιμοποιησουν τα προβληματα που απασχολουν τους ελληνες πολιτες για να αυξησουν την ακροαματικοτητα των καναλιων και σταθμων για να βγαλουν οσο περισσοτερα λεφτα μπορουν.

Οπως αυτη η εκπομπη του Αλτερ που παρακολουθω τωρα, με τις μπολικες διαφημησεις παρα τις μικρες ωρες της ημερας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: