Αδυνατώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης μερικών ανθρώπων. Από πού έρχονται και που πηγαίνουν. Τι είναι αυτό που καθορίζει τα λεγόμενα και τα γραφόμενα τους. Με ποιων μεριά είναι δηλαδή, με τους ξενοδόχους η με τους παραθεριστές?
Στο άρθρο από «Το Καρφί», που έπεσε το μάτι μου σήμερα το πρωί, πάνω-πάνω σαν επικεφαλίδα ωρύεται ότι «περίπου 1.500 ευρώ χρειάζεται μια οικογένεια για διακοπές» και από κάτω «οι Έλληνες και όχι οι φτηνοτουρίστες του εξωτερικού θα σώσουν τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι». Μα οι καημένοι οι φτηνοτουρίστες είναι και αυτοί άνθρωποι μεροκαματιαρήδες, που λέει και ο πατέρας μου. Υπάλληλοι, εργάτες εν γένει μισθοδίαιτοι σαν τους χιλιάδες Έλληνες που πάνε διακοπές στην Ελλάδα. Ας παραλείψουμε τις τάσεις σωβινισμού και ρατσισμού στις εκφράσεις αυτές, και να συγκεντρωθούμε στις συγκρίσεις που υπονοούνται από τα λεγόμενα. Αν οι τουρίστες του εξωτερικού είναι φτηνοτουρίστες, μισθοδίαιτοι όπως ο μέσος Έλληνας. Τι είναι οι Έλληνες δηλαδή, δεν είναι φτηνοτουρίστες?
Η ρετσινιά κολλάει και στον ξένο και στον Έλληνα, ανεξαιρέτως.
Αυτό δεν είναι αυτονόητο?
Οπωσδήποτε είναι. Η άμα δεν το καταλαβαίνουν θα πρέπει να είναι χαϊβάνια, όπως λέει και η μάνα μου.
Δηλαδή ποια απωθημένα του Έλληνα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν?
Τα σκέφτομαι αυτά και μου ‘ρχονται λέξεις στο μυαλό που άμα τις γράψω, αργότερα θα θέλω να αυτολογοκριθώ, για να μην παρουσιαστώ σαν εμπαθής.
Και για ποιο σκοπό?
Η θα είναι με τον ξενοδόχο η με τον παραθεριστή? Η το καλύτερο να προσεγγίζουνε τα πράγματα ισοσταθμισμένα. Ίσες αποστάσεις.
Η όλη όψη της σελίδας αποποίημα σχιζοφρενικό, πόνημα διχασμένης προσωπικότητας. Ανθρώπων που θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, να μην δυσαρεστήσουν κανένα, χωρίς ειρμό και συνοχή. Χωρίς συγκροτημένη άποψη.
Σαν να μην ξέρουν ότι όταν κυνηγάς πολλούς λαγούς, δεν πιάνεις ούτε ένα.
Γίνεται μνεία και για το «‘all inclusive’, παροχές μέσα στα ξενοδοχεία, και ότι το σύστημα αυτό ευτελίζει το τουριστικό προϊόν. Οι ξενοδόχοι , λέει πιέζονται να παρέχουν χαμηλές τιμές, ..… που σημαίνει χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες». Μήπως και αυτή ήταν η έγνοια τους.
Διαβάζω για τιμές δωματίων 110-130 ευρώ, μέχρι τα 150 ευρώ και κάπου εκεί στη Σύρο από 55 ευρώ και maximum στα 80-90 ευρώ ….. την ημέρα.!!!
Άμα μιλάμε για δυο βδομάδες, μονό για ύπνο θα θέλεις γύρω στα 1.400 ευρώ. Βαλέ και τα άλλα έξοδα πάει στις δυο και τρεις χιλιάδες ευρώ. Σιγά ρε, που πάμε και σ’ αυτούς η πλειονότητα είναι μισθωτοί. Τι επειδή μερικοί σου ‘ρχονται εδώ και ξοδεύουν αλόγιστα? Πολλοί από αυτούς βάζουν στην μπαντα υπομονετικά για τις διακοπές τους, ακόμη και μόλις τελειώσουν οι προηγούμενες, που λέει ο λόγος. Δουλεύουν σκληρά για αυτά τα λεφτά που ξοδεύουν για τις διακοπές, για να κάνουν το κέφι τους όπως και ο κάθε Έλληνας, και έχουν κάθε απαίτηση να πιάνουν τόπο τα λεφτά τους. Ο πελάτης καθορίζει την ποιότητα και όχι κανένα εγχειρίδιο του ενός η του αλλού ξενοδόχου. Όταν πελάτης δεν καταναλώνει τα προϊόντα που ο ξενοδόχος προσφέρει, ο ξενοδόχος είναι εκείνος που θα πρέπει να προσαρμόσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στις απαιτήσεις του πελάτη. Αν θέλουν «‘all inclusive’» αντί να κάθονται και να κλαίγονται για την χασούρα τους ας προσαρμοστούν και ας βρουν τρόπους και προϊόντα αρεστά στους παραθεριστές. Το «‘all inclusive»’ προσφέρει στον ξένο παραθεριστή σιγουριά και προστασία από τις άνομες ορέξεις αχόρταγων κερδοσκόπων, και αναφορές για …. φτηνοτουριστες τίποτα άλλο δεν κάνει παρά να εκκολάπτει την ασυδοσία του κάθε επιτηδείου.
Και κανένας η καμιά …
Άντε να μην πω.
Ο κάθε ένας θα πρέπει να μετράει τα λόγια όταν τα ξεστομίζει και περισσότερο όταν τα γραφεί. και έχουν κάθε δικαίωμα να
Αυτό που μου είναι αυτονόητο είναι ότι ο πελάτης έχει δίκιο και οι ξενοδόχοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συγκυρίες. Το να κολλάς ρετσινιές σαν …φτηνοτουριστας δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Μάλλον, καθώς διάβασα και την άλλη σελίδα διαπίστωσα ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν είναι και τόσο συμφεροντολόγοι, όπως με προϊδέασε η πρώτη σελίδα. Υπάρχουν και άνθρωποι με λογική, όπως αυτών της Λευκάδας, που ανάμεσα στα αλλά αναφέρουν για «φιλόξενο νησί», «να μην αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο», «… ότι δεν πρόκειται να το μετανιώσουν».
Απορίας άξιον, γιατί οι υπεύθυνοι του άρθρου δεν έκαναν αυτές τις δηλώσεις προμετωπίδα αντί για το ….φτηνοτουριστες.
Μου μυρίζει θυσία στον βωμό μιας αναγνωσιμότητας, αλλά αλίμονο, υποβιβάζει την νοημοσύνη των αναγνωστών του καθώς προσπαθούν να το πετύχουν
….. γαργαλίζοντας την ψώρα του Έλληνα.