Νοεμβρίου 09, 2010

ΔΝΤ, εξεταζει περιπτωσεις για μερικη διαγραφη χρεων;

Στην "Δινη του Χρεους" ο Βασιλης Βιλιαρδος αναφερει

"Περαιτέρω, στην ίδια έκθεση του με τον τίτλο «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», ο «διεθνής» οργανισμός, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και ένας βασικός πιστωτής της Ελλάδας, με βάση τη σύμβαση οικονομικής «στήριξης» του περασμένου Μαΐου, δεν θεωρεί λύση την «ελεγχόμενη» πτώχευση – σε πλήρη αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία επέμενε στην υιοθέτηση μίας τέτοιας διαδικασίας, στα πλαίσια της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ (αφού έκανε το τεράστιο για την ίδια λάθος, να ανοίξει τις «πύλες» της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ).

Όπως τονίζεται δε «έντεχνα» για την περίπτωση της Ελλάδας, «Ακόμη και μια ιστορικά υψηλή μείωση της τιμής των ομολόγων κατά 50%, δεν θα περιόριζε το Ελληνικό πρόβλημα (ελλείμματα κεντρικής κυβέρνησης), παρά μόνο κατά 2,7% - ενώ σε άλλες χώρες, με μικρότερο χρέος, μόνο κατά 0,5%. Αυτό οφείλεται στο ότι, το βασικό πρόβλημα για την αποκλιμάκωση του χρέους δεν είναι οι τόκοι των δανείων (επομένως όχι τα επιτόκια), ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα επέτρεπε μια πιο ορθολογική μείωση του χρέους».
"

Τι εννοει με αυτην την "ιστορικά υψηλή μείωση της τιμής των ομολόγων κατά 50%", αν οχι αυτο που πεταξε αναμεσα σε αλλα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, και αναρτηθηκε στο star.gr

"Αν και αυτό δεν αποδώσει, τότε σε ένα δεύτερο στάδιο, θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές (δηλαδή τράπεζες) να παραιτηθούν από ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποπληρωμή του υπολοίπου."

Διευκρινιζοντας οτι μια τετοια διευθετηση θα γινοταν μονο για νεα δανεια και οχι παλαια.

Νεα, παλια φαινεται οτι το ΔΝΤ εξεταζει, αν και το θεωρει ανεφικτο, την διαγραφη χρεων και για τα παλια τα δανεια, να περασει σαν μια μειωση στην τιμη των ομολογων κατα 50%.

Το πανε απο εδω, το πανε απο εκει. Το περιτρυγιριζουν. Ολο και πιο ωριμαζει μεσα στο μυαλο τους. Που θα παει εκει θα καταλειξουν. Ειναι το μονο σεναριο που θα τους σωσει. Δεν μπορουν να κανουν και αλλοιως, και καλυτερα για αυτους να το κανουν πριν να αρχισουν να σκανε οι βομβες, πριν ακομα τους πει καμμια χωρα, καμμια κυβερνηση κατω απο την πιεση των πολιτων της.

- Βρε πριτς που θα σας δωσουμε τα δανεικα. Αρκετα και μη παρεκει.

Τοτε ειναι που ουτε δεκαρα δεν θα σταυρωσουν για τα αφεντικα τους, θα βαλουν την ουρα τους κατω απο τα σκελια τους, και δρομο περνουν δρομο αφηνουν.

Τουλαχιστον, λενε να χασουμε λιγα. Το powder-keg που τοσα χρονια ασυλογιστα κατασκευαζαν, θα εκραγει και θα τους παρει ολους σβαρνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: