Νοεμβρίου 09, 2010

Εμπαθητικος και οχι εμπαθης πολιτισμος. Το μελλον.



Εμπαθητικος πολιτισμος αναδυεται μεσα απο τα ερειπια του δαρβινικου πολιτισμου, του κανιβαλικού πολιτισμου που εχει επιβληθει στις κοινωνιες. Ενας πολιτισμος βασισμενος πανω στην εννοια, εμπαθεια. Μια εννοια που παρα τις αρχαιο-ελληνικες της ριζες εχει διατρεβλωθει απεριγραπτα και εχει καταντησει να σημαινει ακριβως το αντιθετο απο την γεννητορα της. Παρεξηγημενη, διαστρεβλωμενη στην νεο-ελληνικη η εννοια της εμπαθειας βγαζει την κακια και το μισος που εκφραζει τον σημερινο μας πολιτισμο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα προτιμούσα την λέξη 'ενσυναίσθηση' ως μετάφραση της λέξης 'empathy'. Για να την εντάξω στο κείμενο σας, 'πολιτισμός ενσυναίσθησης'.

s54elas είπε...

Οι λεξεις ειναι απλα συμβολα, δεν καθοριζουν καιρια τις εννοιες που κουβαλανε. Η χρηση τους απο τους ανθρωπους ειναι αυτη που επιβαλλει το ενα η το αλλο συμβολο. Σε μια πρωιμη φαση, φαση γεννησης μιας εννοιας κανεις δεν μπορει να προεξοφλησει τιποτα. Ενσυναισθηση η εμπαθητισμος(?), αυτο που πρωτευει ειναι η αμεσοτητα που εχει το συμβολο με τις σκεψεις ενος ανθρωπου που περιτρυγυριζουν μια εννοια, που ξεπερνανε τα τεχνικα θεματα της γραμματικης της γλωσσας.