Νοεμβρίου 11, 2010

Τα μυαλα μας και ο εγκεφαλος μας. Τα μυαλα μας πονανε.



- Δεν βαζεις μυαλο εσυ, ..

.. ακουγεται συχνα, και πως να βαλει μυαλο, ευκολο ειναι. Ο εγκεφαλος μας με τα εκατομμύρια τα νευρικα κυτταρα, τις συναψεις ολα εφαρμοσμενα στην εντελεια, να αντιπροσωπευουν το μυαλο που κουβαλαει ο καθενας. Τις εννοιες, τις ιδεες, τις συνηθειες που χαρακτηριζουν τον τροπο της ζωης μας, καθοριζουν τις πολιτικες μας πεποιθησεις, πως αντιλαμβανομαστε και συμπεριφερομαστε ο ενας με τον αλλον. Εφαρμοσμενα μεν, αλλα και αρρηκτα δεμενα το ενα με το αλλο, ενα συμπαγες στερεωμα ακλονητο που μονο με φουρνελα μπορεις να το σπασεις.

Θα σε πιασει πονοκεφαλος για να διευθετησεις ολο αυτο το συνολο των νευρικων κυτταρων με τις συναψεις, 'για να βαλεις μυαλο', να αλλαξεις τις ιδεες. Θα πρεπει να αλλαξεις ενα σωρρο συναψεις, να τις σπασεις και να δημιουργησεις αλλες, λιγο ειναι; Τα μυαλα μας πονανε.

Θα πρεπει να γινει μια τετοια αναδιακατανομη που ο εγκεφαλος μας δεν μπορει να ανταπεξελθει, τσιναει, αντιστεκεται. Ειναι ο τροπος που αντιμετωπιζουμε μερικες ιδεες σαν παραξενες και γιατι αντιστεκομαστε οταν τις ακουμε. Ειναι ξενο σωμα για το συμπαγες στερεωμα που αντιπροσωπευει το μυαλο μας. Για να τις κατανοησουμε θα πρεπει να κανουμε ριζικες αλλαγες στις συναψεις του εγκεφαλου μας. Αντε τωρα να κατανοησεις, και οχι για να αποδεχτεις, να καταργησουμε τα χρηματα στις κοινωνιες μας, καταργηση χρηματος, για μια λυση για να ξεφυγουμε απο την δυναστεια των τραπεζιτων και του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστηματος. Θα καταρρεύσει το ιδιο το μυαλο μας, πριν να καταρρευσει το χρηματοπιστωτικο συστημα. Η αλλαγη ειναι δυσκολη μεχρι αδυνατη. Ποσο μαλλον οταν συνδεουμε την αναζητηση αλλαγων με την εκπληρωση των στοχων μας, τις επιδιωξεις μας, την αναζητηση μιας ευτυχιας.


Ποσο περισοττερο οταν αυτο που θα πρεπει να αλλαξεις ειναι βαθεια χωμενο μεσα στην τρισδιαστατη δομη νευρικων κυτταρων και συναψεων, στο κεντρο του, που πανω σε αυτο συσσωρευσαμε μια ζωη και εχουμε χτισει χιλιαδες αλλες συναψεις. Ειναι αδυνατον να τις αλλαξουμε.

Αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι μικρες αλλαγες στην περιφερεια του μυαλου μας, εκει που το μονο που χρειαζεται να αλλαξεις, ειναι ενας λιγοστος αριθμος συναψεων.

Μικρα-μικρα βηματα, ενα-ενα, για να μην μας ερθει νταμπλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: