Νοεμβρίου 11, 2010

Τι ακουγεται καλυτερα .. χρεωκοπια η αρνηση πληρωμης. Αρνηση πληρωμης αντι για χρεωκοπια, ηρωας αντι για παριας.

Τι ακουγεται καλυτερα .. χρεωκοπια η αρνηση πληρωμης δανειων .. η ακομα, εχει καμμια διαφορα; ..

Καπου σε ενα τιτλο μιας αναρτησης διαβασα οτι η ελλαδα χρειαζεται ηρωες. Δεν διαβασα το κειμενο της αναρτησης, καθως ο ιστοτοπος δεν μου εμπνεει εμπιστοσυνη και δεν μου περασε απ' το μυαλο καθολου, οτι οι ηρωες που αναφερονταν θα ηταν αξιοι λογου, επιπεδο αντιθετα ταπεινο και χωρις τσαγανο, επικαλουμενο την βοηθεια κανενος αρχηγου, που σαν ειδος σουπερμαν, σαν ιπταμενο πουλι, θα κατεβαινε απο τον ουρανο σαν βολιδα, για να σωσει τους κακομοιρους ελληνες.

Αγνοωντας παραμελωντας εκεινους που πραγματικα κανουν την διαφορα και εκεινους που θα περιμενε κανεις, να ανυψωσουν σαν ηρωες αναστημα και να βροντοφωναξουν ολοι, οχι δεν πληρωνουμε τα δανεια σας. να υποχρεωσουν την κυβερνηση, οπως στην Ισλανδια, οποια κυβερνηση και να ειναι αυτη, ουδεμια σημασια εχει, ο ρολος τους απλοι αντιπροσωποι, διεκπεραιωτές.

Αρνηση πληρωμης αντι για χρεωκοπια, ηρωας αντι για παριας. Ανοιγω ενα καινουριο δρομο δημιουργω μια καινουρια ζωη, αντι να αναγνωρισω το συστημα που μου φερανε καπακι στο κεφαλι. Το παγκοσμιο χρηματοδοτικο συστημα, που μυαλο δεν βαζει, συνεχιζει αμειλικτα, χωρις σταματημο, να ριχνει τους πληθυσμους της γης στο καναβατσο, για να τους παρει με το στανιο μεχρι και την τελευταια δραχμη στην τσεπη τους.

Οπως αναφερει εδω ο Βασίλης Βιλιάρδος

" .. άποψη του οικονομολόγου κ. Rogoff (πηγή: Spiegel), σύμφωνα με την οποία «Η χρηματοπιστωτική αγορά, με όλα όσα προϊόντα διαθέτει, υπολογίζεται, έναντι παγκοσμίου ΑΕΠ 60 τρις $, στα 200 τρις $ - εκ των οποίων τα 120 τρις $ δημιουργούνται από το εμπόριο των χρεών».

120 τρις δολλαρια, απο τα 200 τρις παγκοσμιο ΑΕΠ βγαινουν απο το εμποριο χρεων. Παραγωγα, CDS, ασφαλιστρα, αγρια παιχνιδια στην πλατη της ανθρωποτητας, η παγκοσμια οικονομια στο μεγαλυτερο μερος της, τοκογλυφικη. Αυτοι δεν εχουν σκοπο να σταματησουν, πρεπει να τους σταματησουν.

Διαβαζω εδω οτι η ελλαδα ειναι σε χειροτερη κατασταση απο την αργεντινη, ενα δημοσιευμα του Bloomberg.

"Ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας εμφανίζεται η Αργεντινή από ότι η Ελλάδα, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg. Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της."

Το Bloomberg, μια παραφυαδα του χρηματοπιστωτικου συστηματος, που δεν εχει μαθει τιποτα αλλο, απο το να εξηγει τις καταστασεις μεσα απο το συστημα, δεν θεωρει σημαντικο να μας πληροφορησει τι ακριβως γινεται στην αργεντινη, τι σημαινει, η οικονομικη της αναπτυξη.

Το τι γινεται, μπορουμε να το καταλαβουμε απο αυτα που αναφερει ο Βασίλης Βιλιάρδος, για την γειτονικη Βραζιλια.

".. τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών της Βραζιλίας, ο οποίος αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο. Ο υπουργός κατηγόρησε τις διεθνείς αγορές, σε σχέση με το ότι πλημμύρισαν τη χώρα του με απίστευτα πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια - απέναντι στα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να αμυνθεί η Βραζιλία."

Κερδοσκοπικα κεφαλαια στην Βραζιλια, καταστρεφουν την οικονομια της, γιατι οχι και στην Αργεντινη. Μεχρι ποτε η Αργεντινη θα μπορει να εξυπηρετει το χρεος της;

Βραζιλια, εισροες κεφαλαιων με μονο και μοναδικο σκοπο να επωφεληθουν την διαφορα στα επιτοκια, χωρις να προσφερουν τιποτα σε προιοντα και υπηρεσιες, δεν επενδυουν ουτε δολλαριο στην οικονομια της χωρας.

"Περαιτέρω στη Βραζιλία, δεν εισρέουν τα χρήματα επειδή η οικονομία της είναι σε τόσο καλή κατάσταση ή επειδή προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά λόγω του ότι ο πληθωρισμός είναι σχετικά υψηλός – οπότε η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι υποχρεωμένη να διατηρεί συγκριτικά υψηλά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Αυτό προσελκύει πολλούς διεθνείς κερδοσκόπους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ της Βραζιλίας και των χωρών που προσφέρουν μηδενικά επιτόκια, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία.

Οι κερδοσκόποι αυτοί (carry traders) δανείζονται χρήματα με μηδενικό επιτόκιο και τα τοποθετούν στη Βραζιλία – η οποία προσφέρει σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο. Επειδή τώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα κέρδη είναι αυξημένα, όσο περισσότεροι τοποθετούνται στο ίδιο προϊόν, το αποτέλεσμα είναι να εισρέουν συνεχώς περισσότερα κεφάλαια στη Βραζιλία – προκαλώντας την παραδοξότητα να ανατιμάται ένα νόμισμα σε μία πληθωριστική αγορά. Έτσι οι κερδοσκόποι κερδίζουν αφενός μεν από τη διαφορά των επιτοκίων, αφετέρου από την «στρεβλή» (αλλά πραγματική) ανατίμηση του νομίσματος.

Από την πλευρά όμως της πραγματικής οικονομίας, τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι καταστροφικά. Επειδή ανατιμάται το νόμισμα, σαν αποτέλεσμα των αυξημένων εισροών κεφαλαίων, παρά το ότι θα έπρεπε να υποτιμάται λόγω του πληθωρισμού, η ανταγωνιστικότητα της χώρας διεθνώς μειώνεται - αφού τα εμπορεύματα της γίνονται διαρκώς ακριβότερα στις εξαγωγικές αγορές. Αργά ή γρήγορα λοιπόν οδηγείται σε ελλειμματικό εμπορικό κλπ ισοζύγιο, οπότε ακολουθεί «υποχρεωτικά» μία συναλλαγματική κρίση – καταστρέφοντας εντελώς την πραγματική οικονομία της χώρας, την οποία πλέον εγκαταλείπουν μαζικά (συνήθως πριν ξεσπάσει η κρίση – συχνά με τη βοήθεια του ΔΝΤ) τα ξένα κεφάλαια.
"

Δανειζονται με χαμηλα επιτοκια

"Το πρόβλημα αυτό (φυγή κεφαλαίων) φαίνεται ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. όπου, παρά το ότι η Fed τυπώνει αδιάκοπα χρήματα, δεν κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία από τις επιχειρήσεις που τα λαμβάνουν, αλλά «προωθούνται» είτε στις εξαγορές μικρότερων εταιρειών, είτε επενδύονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες."

..και τα τοποθετουν στην Βραζιλια με τα υψηλα επιτοκια. Απομυζουν την χωρα.

Οι ξένοι επενδυτές αποσύρονται απο την περιφέρεια της Ευρώπης, λεει αυτο το αρθρο. Ειναι αραγε λογος, για να χαιρομαστε η να τα βαψουμε μαυρα; Γιατι ακομα να υπαρχει μεσ' το μυαλο μας, οτι αυτοι οι επενδυτες ειναι για το καλο μας; Επενδυτες κερδοσκοποι.

Χρεωκοπια της Ελλαδας. Παιζουμε με τα λογια. Δεχομαστε την ορολογια του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστηματος συμφωνα με τους κανονες που αυτο επιβαλλει παιζουμε το παιχνιδι τους.

Οταν ολα ειναι μια φουσκα, ενα bubble, οπως ειναι τοις πασι γνωστον στην παγκοσμια καθομιλουμενη. Σε μια τριχα ολα κρεμονται, μια τριχα που λιγο θελει για να σπασει. Τριχα που την κραταει, ακεραια η μεγαλη μαζα των απο κατω, δια μεσου μιας ευαισθητης ισοροππιας στις σκεψεις και τις ιδεες τους.

Χρεωκοπια, τα χανω ολα, σε ολες τις περιπτωσεις που εχει συμβει. Δεν εχεις μυαλο να σκεφτεις σωστα, ηρεμα, δημιουργικα. Πολλοι εχουν φτασει στα ορια της αυτοκτονιας, οταν το φασμα της χρεωκοπιας τους εχει κυριευσει, και αρκετοι περνανε, περασανε τα ορια.

Το χρημοτοπιστωτικο συστημα επιβαλλοντας την ορολογια του και τις ιδεες του, ωθει κοινωνιες στην αυτοκτονια, κοινωνιες στα προθυρα της αυτοκτονιας, που δεν αναγνωριζουν συστηματα, δρουν εξω απο τα συστηματα. Τα συστηματα αδυνατουν να επιβληθουν, χανουνε τα ερεισματα.

Ποιος θα ενδιαφερθει τωρα, το αν οι τραπεζες διασωθουν, αν το τραπεζικο συστημα καταρευσει.

"Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανόν όλες οι υπερχρεωμένες/μη ανταγωνιστικές χώρες της ζώνης του ευρώ να προβούν σε μία μεγάλη διαγραφή χρεών (αν όχι να τα αρνηθούν εντελώς), ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση των υπολοίπων - σε συνδυασμό με τη μαζική έξοδο τους από την Ευρωζώνη, καθώς επίσης με την αυτόματη μετατροπή των οφειλών τόσο του δημοσίου (υπολοίπων), όσο και του ιδιωτικού τομέα τους, στο νέο νόμισμα. Στην περίπτωση αυτή, το πλήγμα για το «χρηματοπιστωτικό κτήνος» θα ήταν «ακαριαίο» - η μοναδική ίσως λύση των «χρεωστικών» προβλημάτων παγκοσμίως."

Δεν υπάρχουν σχόλια: