Νοεμβρίου 07, 2010

ΕΕ, διαρηγνυεται το μετωπο κυβερνησεων-τραπεζων ιδιωτων επενδυτων. Κυβερνησεις καλουν τραπεζες να παραιτηθούν απο τις απαιτησεις αποπληρωμής δανείων.

Διαρρηγνύεται το μέτωπο κυβερνησεων-τραπεζων ιδιωτων επενδυτών με πρωτα την ΕΕ και αμυδρα ανοιγει μια σχισμη που συντομα θα γινει χοανη κατω απο την πιεση των γεγονοτων, με την αποδοχη απο το μερος των εκπροσωπων του μετωπου δια στοματος του Γερμανου υπουργου Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οτι η

"Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε άλλωστε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών»

Οι κυβερνησεις που ιδρυσαν την ΕΕ, χρονια πριν, τον εμπλουτισμο ιδιωτων επενδυτων ειχαν στο μυαλο τους, και ιδρυσαν την ΕΕ για αυτον ακριβως το λογο. Και τωρα που αυτος ο εμπλουτισμος πλησιάζοντας στο λογικο του τελειωμα, ξεπερασε τα ορια, αφηνιασε και εσκασε την φουσκα, αποδειχθηκε ποσο γελοια ειναι αυτη η νοοτροπια, δεν στεκεται σαν ιδεα σε ενα κοσμο ανθρωπων.

Οι ανθρωποι, που απο την απαρχη καθε ιστοριας, απο τα πιονια που ξεκινησανε να ειναι, εξελίσσονται σε δυναμικες γεματες ζωη οντοτητες, αυτοπροσδιοριζουν τον σκοπο της υπαρξης τους, καθε στιγμη σε καθε εποχη. Οι ανθρωποι αντιδρουν, εναντιωνονται στον εξανδραποδισμο τους, και δεν γινοταν αλλοιως.

Αλλα εχουν πολυ δρομο ακομα να διανυσουν, κρινοντας απο τα λεγομενα του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Στη σκέψη μου είναι, στο μέλλον όλα τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης να περιλαμβάνουν ρήτρες, οι οποίες να ορίζουν ακριβώς, τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρίσης. Όταν μία χώρα φτάσει σε αδυναμία πληρωμών, η ΕΕ θα δρομολογεί ένα πρόγραμμα λιτότητας και εξυγίανσης, όπως αυτό της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός στη συνέντευξη του.

Ξεκαθαρίζοντας ότι ο νέος μηχανισμός θα αφορά νέα δάνεια και όχι παλαιά χρέη, ο κ. Σόιμπλε εξηγεί πως «σε πρώτη φάση, θα μπορούν να επιμηκυνθούν οι χρόνοι αποπληρωμής, για εκείνα τα δάνεια που έχουν λήξει και δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Αν και αυτό δεν αποδώσει, τότε σε ένα δεύτερο στάδιο, θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές (δηλαδή τράπεζες) να παραιτηθούν από ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποπληρωμή του υπολοίπου. Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε άλλωστε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών».

Στη σκεψη μου ειναι, λεει ο κ. Σόιμπλε.. Ποια ειναι αυτη η σκεψη του; Ουρανοκατεβατη ηρθε; Κομιζει γλαυκες; Ειναι δικη του σκεψη; Η ειναι απλα η αναγνωριση απο την πλευρα του και του μετωπου που εκπροσωπει, τις σκεψεις που ωριμαζουν στα κεφαλια ολων των ανθρωπων αυτης της ΕΕ. Και αυτα που τοσο σφιχτοχερα δινει, ειναι μονο μια μικρη παραχωρηση για να σωσει προσχηματα και στην ουσια δεν δινει τιποτα. Ειναι για νεα δανεια λεει.

Και τι ειναι αυτα που ο αντιπροσωπος τους χρειαζεται να ξεκαθαρίσει, ακομα δεν εχει καταλαβει οτι του την δωσανε αυτην τη θεση, οι ανθρωποι που τον ψηφισανε, με οποιονδήποτε τροπο οι σημερινες μας δημοκρατιες χρησιμοποιουν, και δεν την πηρε και δεν εξουσιαζει και αφ' υψηλου να νουθετει, δεν εχει καταλαβει αυτο που οι ανθρωποι που τον εβαλαν σε αυτη την θεση, ζητανε. Αλλα και αυτος και οι ομοιοι του, οι συνδαιτημονες του μετωπου του, θα το καταλαβουν.

Δεν ξεκαθαριζει τιποτα, δεν εχει την εξουσια να προσδιοριζει τους μηχανισμους που θα καθοριζουν τις σχεσεις των ανθρωπων, οι ανθρωποι ειναι αυτοι που ξεκαθαριζουν. Και οπωσδηποτε δεν γινεται διαχωρισμος αναμεσα σε παλια και νεα δανεια. Οι μηχανισμοι που αναφερει δεν ειναι αντικειμενο μονο των νεων δανειων, μηχανισμοί για τις καλενδες, αλλα και των τρεχοντων δανειων. Οι απαιτησεις για τις αποπληρωμες τους να αποσυρθουν. Ποσο μαλλον οταν αναλογιστει κανεις, οτι με το καθεστως του ανατοκισμου που ισχυει για τα δανεια, αυτα εχουν ηδη πληρωθει.

Αυτα που εχουν σημασια, σε αυτην την ειδηση, ειναι αυτα που αναγκαζεται σαν εκπροσωπος των κυβερνησεων αυτου του κοσμου, ειναι η αποδοχη απο μερους τους οτι αυτη η ΕΕ, εχει την ταση για γινει μια ΕΕ για τους ανθρωπους, τους πολιτες της και οχι μια ΕΕ για τον πλουτισμο ιδιωτων επενδυτων. Κατι που ωριμάζει , οχι στο δικο του το κεφαλι, αλλα στα κεφαλια ολων των ανθρωπων αυτης της ΕΕ.

Και το πρακτικο κομματι οπου οι ιδιωτες πιστωτες, δηλαδη τραπεζες να παραιτηθουν απο ενα σημαντικο μερος των απαιτησεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: