Ιανουαρίου 09, 2015

FT.COM: Η άνοδος της πλουτοκρατίας και η αποτυχία της πολιτικής.Ίσως επειδή δεν θέτουμε (ή δε θέτουν) τη σωστή ερώτηση. Η ερωτηση που πρεπει να τεθει ..και να απαντηθει πρεπει να ξεπερασει τα ορια του καπιταλισμου.




Ιδεες.. Αποψεις.. Προσεγγισεις.. Δεν χανεται η μια πλευρα απο την αλλη ..μια αποδειξη οτι ο προβληματισμος ειναι κοινος ..η αποφαση μεσα στα πλαισια της λυσης ειναι κοινη ..


Να λειψουν οι υστεριες ..και να προχωρησει ο κοσμος προς τον προορισμο του ..

Ειναι ιδιον του ανθρωπινου μυαλου να χανεται μεσα στην πολυπλοκοτητα της πραγματικοτητας που τον περιβαλει και να αποπροσανατολιζεται και να μην ξερει τι λεει και τι να σκεφτει ..

Επικειται χρειαζεται να ανακτησει την αυτοκυριαρχια του και να σταθμισει τα πραγματα συνολικα ..να δει το ολον ..τα ..ολη ..και να μην αφησει τον εαυτον του να χαθει μεσα στην ..κουταλια της πραγματικοτητας του  ..απο τον ωκεανο της πραγματικοτητας που τον περιβαλει ..μας περιβαλει ..

να κανει την επι μερους πραγματικοτητα ..την αμεση πραγματικοτητα του ..που τυγχανει να ειναι απατηλη ..σε μια συνολικη πραγματικοτητα ..μια πραγματικοτητσ που ισχυει για ολους ..

Και μεσα σε αυτην την πραγματικοτητα να αναζητησει και να βαλει στην θεση τους τα αντικειμενα που αμεσα τον περιβαλουν ..
Να βρει την ακρη της αρχης και απο εκει να ξετυλιξει τις σκεψεις του ..

Ίσως επειδή δεν θέτουμε (ή δε θέτουν) τη σωστή ερώτηση.

Η ερωτηση που πρεπει να τεθει ..και να απαντηθει πρεπει να ξεπερασει τα ορια του καπιταλισμου .. που βαζει ο καπιταλισμος ..το συστημα πανω στο οποιο βασιζεται ο καπιταλισμος ..και αυτο δεν κατι δυσκολο ..ειναι πολυ απλο 

Καπιταλισμος ..συναλλαγες ..συναλλαγες μεταξυ των ανθρωπων ..

ολες τις συναλλαγες.. ο καπιταλισμος δεν τις καλυπτει ..

Τι συναλλασουν οι ανθρωποι μεταξυ τους ..συναλασσουν προιοντα ..αλλα οχι μονο ..συναλλασουν επισης συναισθηματα ..γνωσεις ..σχεσεις 

Και καποιος αλλος μπορει να σκεφτει και αλλα που εγω δεν μπορω αυτη την στιγμη να σκεφτω

..καποιος θα μπορουσε να τα πει ..να τα ονομασει ..αυλα ..αντικειμενα ..που αυλα η ξε-αυλα  ..υπαρχουν .. και επειδη υπαρχουν ..δημιουργουν αξιες ..

Αξιες τις οποιες ο καπιταλισμος αδυνατει να αγκειξει και οταν προσπαθει να τις αγκειξει τις ..μοιαζει ..


Ο Σουμπέτερ αντιμετώπιζε το ζήτημα περισσότερο από την άποψη της καταστολής της καινοτομίας, καθώς οι μεγάλες εταιρίες αποκτούν ευρεία κυριαρχία και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα αποτρέπουν την πρόοδο της «δημιουργικής καταστροφής». 

..απο εδω μου 'ρθε η ιδεα το να μετρησουμε τις τασεις του.. παγκοσμια ..γιατι διαφαινεται η ταση οτι η καινοτομια απεμπλεκεται απο αυτην την καταστολη ..παραδειγμα οι εναλλακτικες λυσεις στην παροχη ενεργειας ..κατι που εχει σαν επακολουθο την πτωση στην τιμη του πετρελαιου..

Ζούμε σε μια εποχή όπου, χάρη στη δύναμη του ίντερνετ και της τεχνολογίας, τα ιδεώδη του Σουμπέτερ για τον αποδιοργανωτικό καπιταλισμό βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίησή τους. Αλλά αυτή η αποδιοργανωτική εποχή συμπίπτει με την κυριαρχία των προνομίων, κι αυτό κινδυνεύει να υπονομεύσει τη νομιμότητα πάνω στην οποία στηρίζεται το σύστημα.

Η κατανοηση αυτης της αποψης ..επειγει.. (ευρεθει ..και κατανοηθηκε)

Η αποδιοργανωτικη εποχη .. αλλα ..αποδιοργανωτικος καπιταλισμος ..η ..αποδιοργανωση του καπιταλισμου ..

εχει ο καπιταλισμος τα ..εχεγκυα να αποροφησει ..να κανει δικη του την αποδιοργανωση που παρατηρειται ..εχει την ..ζωτικοτητα ..την ζωντανια .. να κανει κατι τετοιο ..η ..θα την φανε τα προνομια .. και γιατι δεν εκλαβανεται αυτο σαν εξελιξη .. παραγνωριζει την εννοια της εξελιξης ..καταντα τον καπιταλισμο σε ενα δογμα ..παρολο διαφαινεται στην ολη ..εκθεση ..οτι αποβαλλει τους δογματισμους ..

η εναποθεση του καπιταλισμου στους αγγλοσαξωνες .. αν δεχτουμε οτι η υποθεση του καπιταλισμου ..εμπλεκει μονο τους αγγλοσαξωνες ..

η τροχοπεδη .. Η προσκοληση με επουσιωδη μεχρι ανουσια ζητηματα ιδιον των αγγλοσαξονων ..του τυπου και οχι της ουσιας ..ειναι ..αποκαρδιωτικη.. σημαντικη ..εξουθενοτικη ..προσδιοριστικη ..

Δεν υπαρχουν δογματα.. Αξιωματα ..που η πιστη παραδοχη τους ..αποδοχης τους θα οδηγησουν σε νιρβανες ..τον κοσμο τον φτιαχνουμε απο αυτα που ηδη υπαρχουν ..εχουν δοκιμαστει και συνεχιζουν να δοκιμαζονται ..ειναι κατω απο συνεχη δοκιμασια.. Επι δοκιμασιας..

Το καθε τι που σφηνωθηκε σαν ιδεα μεσ' τα μυαλα ανθρωπων ανοιγει νεες προοπτικες ..και αυτες τις προοπτικες ..δει να δοκιμαζουμε ..να δοκιμαστουν..

Οι αξιες που κυριαρχουν ..που εχουν εξουδετερωσει ..μεχρι απαλειψει τις αξιες που πραγματικα αξιζουν για τον κοσμο και τους ανθρωπους ..οταν χαραμιζονται ανθρωποι γιατι δεν εχουν αφοσιωσει την ζωη τους, την καρριερα τους στις αξιες που κυριαρχουν ..

..και ειναι ασαφες αν ο καπιταλισμος οποιασδηποτε μορφης πραγματικα θα τις ..αποκαταστησει ..θα τις βαλει στο προσκηνιο.. Εκει που πραγματικα αξιζουν να ειναι..

Αξιες που εχουν να κανουν με την γνωση. .την αναζητηση της γνωσης ..της οποιασδηποτε μορφης γνωσης ..σε ατομικο αλλα και συλλογικο επιπεδο ..επιπεδο της κοινωνιας ..του κοσμου ολου

Ειναι; ..αν ..ειναι εφικτο να γινει κατι τετοιο ..μεσα στα πλαισια του καπιταλισμου 

Οπου η γνωση γινεται υποχειριο στις ορεξεις του καπιταλισμου και των καπιταλιστων..

Η μοναδα συναλλαγης ..στον καπιταλισμο ..η ερωτηση που πρεπει να τεθει και πανω στην οποια να απαιτηθει να δωθει απαντηση..

Humanities ..στην βρεττανια που πριν απο χρονια ητανε στο απογειο και τωρα ..αγκομαχα ..πνεει τα λοισθεια ..αν δεν εχει πεθανει ..και ολα αυτα γιατι ..γιατι δεν παραγει αξια ..που ο καπιταλισμος θα μπορεσει να μετρησει ..να μετρηθει μεσα στα πλαισια του ..παραγνωριζοντας ..αγνοοντας παντελως την αξια που η γνωση που παραγει εχει αντικτυπο ..για την καλυτερευση των ανθρωπων ..και των κοινωνιων τους

Οσοι εκαναν το λαθος να ασχοληθουν με τα humanities ..καταντησαν παριες στο περιθωριο των κοινωνιων ..λοιδορουνται μεχρι αηδιας ..οπως και ολοι οι αλλοι σε ολους τους αλλους τομεις ακομα και αυτους που ο καπιταλισμος ευνοει καταντησαν και αυτοι παριες εαν δεν εχουν ενταχθει μεσα στα καπιταλιστικα προτυπα..

Αξιες που ειναι υποχειριες ..υποδουλες στις αξιες που προμοταρει ο καπιλισμος ..μια αλλοπροσαλη ..απαραδεκτη ..ενα μιασμα στα προσωπα των ανθρωπων .. κατασταση πραγματων ..

Η οποια θα πρεπει να απαλειφτει απο προσωπου γης ..

Δεν ειναι ο καπιταλισμος η ..αποπανω αρχη που πρεπει να προαχθει.. Ειναι η γνωση που θα πρεπει να προταθει υπερανω του καπιταλισμου ..να προαχθει σαν το αναντιρητο ..η προυποθεση που τιθεται στην ανθρωποτητα ..που θα πρεπει να προφυλαχτει σαν κορη οφθαλμου.

Η οποιαδηποτε αξια της γνωσης ..ειναι ενα ατυχημα μεσα στα πλαισια του καπιταλισμου ..μια δευτερευουσα αξια ..ενας παριας ..

..και σαν ατυχημα ..μπορει να γινει η να μην γινει ..να εκπληρωσει τον σκοπο της για οχι ..να πετυχει τον στοχο της ..η οχι..

Και αν σκομα το προχωρησουμε σε προσωπικο επιεσδο γιατι μεσα στα καπιταλιστικα πλαισια εχω χαρατηριστει σαν ενας αχρηστος και εχω παροπλιστει στην βρεφικη ηλικια των εξηντα χρονων παρολες τις σπουδες σε πανεπιστημιο και με PhD ..να εχω πεταχτει στη ακρη σαν σκουπιδι ..οπως και ποσοι αλλοι ..αναριθμητοι στην θεση μου ..

Ναι το ιντερνετ δημιουργει ..επιφυλλασει ..κοσμογονικες ..αποκαλυψεις στην ανθρωποτητα ..γιατι οπως εγω και τοσοι αλλοι δεν εχουν αναγκη τις αξιες που προμοταρει ο καπιταλισμος ..εχουν τα μεσα στην διαθεση τους για να ακουστουν.. να εξελιχτουν ..

Και οσον αφορα για αμοιβες ..αν και ειναι δυνατον αυτο να ειναι το ζητουμενο της ανθρωποτητας .. αμοιβες που σχετιζονται ..με το ..ποσα αγαθα εχεις ..και πως περνας την ζωη σου ..

..αν αυτο που κυριαρχει ακομα και τωρα μεσα στην καρδια του καπιταλισμου ..δεν ειναι που θα περασεις και σε τι μερος θα περασεις ..αξεχαστες στιγμες ..αλλα με ποιους θα τις περασεις ..ειναι οι σχεσεις μεταξυ των ανθρωπων που ποτε δεν δυνανται να αντικατασταθουν με οτιδηποτε που εχει να προσφερει ο καπιταλισμος ..

Ειναι πασιγνωστη η ιστορια με το βασιλοπουλο ..που την βρηκε με την σταχτοπουτα ..ενα σεναριο που παιζεται συνεχεια.. Επαναλαμβανεται ανελιπως στις ζωες των ανθρωπων .. αναμασιεται σαν στραγαλι αιωνες τωρα ..αλλα μυαλο ακομα δεν βαζεται ..το μονο που σας μενει ειναι οτι η σταχτοπουτα εγινε βασιλοπουλα και ποτε δεν βαζεται οτι καλιστα το βασιλοπουλο να γινει ..σταχτοπουτος ..η κατασταση θα ηταν η ιδια γιατι οι σχεσεις ειναι αυτες που προεχουν ..και οτι το συστημα ειναι αυτο που φταιει ..που πρεπει να αλλαξει εχοντας σαν αρχη οτι το παν ειναι οι σχεσεις ..οι σχεσεις που ανθρωποι εχουν μεταξυ τους ..δεν δινουν δεκαρα για τον καπιταλισμο ..τον φτυνουν στα μουτρα και τον κοροιδευουν ..τον λοιδωρουν ..

Δημιουργικη καταστροφη θελεται ..ε θα την εχεται..


πρεπει να σπασεις ..αβγα .. και θα πρεπει να εισαι προετοιμασμενος για αυτο ..οτι μερικα απο τα δικα σου αβγα ..θα σπαστουν ..να μην φοβηθεις και να αντιμετωπισεις την κατασταση γενναια ..με το να δημιουργεις ..συνεχεια να δημιουργεις .. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: