Νοεμβρίου 03, 2007

Παπανδρεου η Βενιζελος.... Ηθελα να βρω μια ακρη.

Σε καθε χωρα οι ανθρωποι και οι δραστηριοτητες τους καθοριζουν την δομη της κοινωνιας και τις σχεσεις των ανθρωπων μεταξυ τους. Οι δραστηριοτητες ειναι πολυσχιδεις και συμβαλλουν στην ολοκληρωση της προσωπικοτητας καθ’ ενος ατομου ξεχωριστα. Καθε ατομο ελευθερα διαλεγει εκεινες τις δραστηριοτητες που αρμοζουν στην ψυχοσυνθεση του και αποτελει τροπο ζωης. Για μια μεγαλη μαζα ανθρωπων ο τροπος ζωης που εχουν επιλεξει περιγραφεται σε αυτο το σχολιο της Ελενης Μαραθοκαμπιτη στο ιστολογιο της Αμαλιας. Αναφερω ενα κομματι.

«Σταματήστε πια όλοι να κινήστε σαν μαριονέτες και να υποκλίνεστε στο χρήμα, σταματήστε πια όλοι να εργάζεστε μανιωδώς για να αποκτήσετε όσα περισσότερα υλικά αγαθά μπορείτε...η πραγματική ευτυχία βρίσκεται αλλού, η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα σας, κάντε το καλό μην περιμένοντας ανταπόκριση, βοηθήστε το συνάνθρωπό σας και μάθετε να λέτε την αλήθεια, ακόμα και αν αυτή πονάει, μάθετε να εκτιμάτε αυτούς που λένε την αλήθεια και δεν κρύβονται πίσω απο το δακτυλάκι τους...πάντα θα υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ και θα πρέπει να μπορούμε να τους διακρύνουμε, ακόμα και αν αυτό είναι δύσκολο. Τίποτα δύσκολο δεν υπάρχει, αν υπάρχει η πραγματική θέληση».

Η αναφορα της Ελενης Μαραθοκαμπιτη για μαριονετες και υποκλιση στο χρημα και ο μανιωδης αγωνας για περισσοτερα υλικα αγαθα τα λεει ολα γιατι αποτελει τον τροπο ζωης που μεγαλη μεριδα πολιτων εχει επιλεξει. Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα αυτης της νοοτροπιας αναφερεται σ’ αυτο το blog :

«Θα μας αρμέξουν για ένα fredoccino στην μικρή Βενετία, αλλά δεν μας νοιάζει, γι αυτό δουλεύουμε, για να πληρώνουμε τους εποχιακούς επιχειρηματίες των Κυκλάδων. Κάτι σαν επίδομα, που λέμε».

Αυτη η νοοτροπια ευθυνεται σε μεγαλο βαθμο για το χαλι της κοινωνιας. Και αυτη η νοοτροπια πρεπει να αλλαξη. Πρεπει να χαλιναγωγηθη. Η υπαρχουσα νοοτροπια του σημερινου ελληνα για περισσοτερα υλικα αγαθα και η αναγκη για την χαλιναγωγηση της, να γινει η σκοπια η κατευθυντηρια γραμμη κατω απο την οποια να εξεταστουν ολα τα προβληματα που ταλανιζουν την ελληνικη κοινωνια σημερα. Για να βλεπουμε τους τριγυρω μας σαν ανθρωπους και οχι σαν «ανθρωπους». Να μην χρειαζεται να βαζουμε εισαγωγικα.

Και ο ιδιος ο αρχηγος του ΠΑΣΟΚ διακηρυσσει στην ιστοσελιδα του οτι θελει να αλλαξει νοοτροπιες, πρακτικες, στασεις και συμπεριφορες. Αλλα οχι μονο. Αυτη ειναι μια διαδικασια που δεν περιμενουμε απο ενα και μοναδικο ατομο να ενεργηση αποδοτικα, να δωση τη λυση. Χρειαζεται και η αρωγη απο ικανα εκπαιδευμενα στελεχη αλλα κυρια ο καθε ενας μεσα στο ΠΑΣΟΚ θα πρεπει να συμβαλλει καθ’ οσον αποτελει συναμα την μοναδα που η καλυτερευση της κοινωνιας μας αφορα. Και ας ειναι ο Γεωργιος Παπανδρεου η ο Ευαγγελος Βενιζελος ο εκτελεστης της βουλησης του, αλλα εκ των πραγματων δεν μπορει να ειναι αυτοι που θα γεννησουν, θα δημιουργησουν τις ιδεες. H αλλαγη στις νοοτροπιες, πρακτικες, στασεις και συμπεριφορες δεν μπορουν να ερθουν απο τα πανω, κατευθυνομενες απο τα εξω. Πηγαζουν απο τα μεσα, απο το καθε ενα ατομο ξεχωριστα, γιατι εχουν να κανουν με τους απλους κανονες που διεπουν την καθημερινη μας ζωη. Αυτοι οι απλοι κανονες μπορουν να αλλαξουν δεν υπαρχουν σταθερες και αμεταβλητες αξιες.

Η διαδικασια αυτη θα γινει με το να στρωθουν ολοι και να δημιουργουν πολλες ιδεες εστω και αν αυτες εμφανιζονται απο πρωτη οψη εξωπραγματικες, να μην βλεπουν με στειρα κριτικη τις ιδεες αλλων ανθρωπων, να βαζουν στοχους που να μπορουν να μετρηθουν, να χρησιμοποιουν τα ερεθισματα, σχετικα η ασχετα, που με αφθονια δινει η καθημερινη ζωη, να ευχονται και να διερωτονται.

Αμα ξυση ο καθεις την κουτρα του θα βγαλει μια-δυο ιδεες, πολλαπλασιασε το αυτο με ολες τις κουτρες που υπαρχουν στο ΠΑΣΟΚ, και οχι μονο, θα βγουν μπολικες ιδεες. Αυτες οι ιδεες να γινουν η μαγια για να βρεθουν εκεινοι οι απλοι κανονες, που να γινουν οι θεσμοι, οι νομοι που θα βαλουν σε μια ταξη τις σχεσεις των ανθρωπων μεταξυ τους. Αυτοι οι απλοι κανονες μπορουν να αλλαξουν συθεμελα κοινωνιες. Με την συμμετοχη ολων, για ολους.

Εγω εξυσα την κουτρα μου και εβγαλα μερικες ιδεες:

- Κανενας δεν πρεπει να εχη περισσοτερα απο αυτα που του χρειαζονται και δεν θα πρεπει να αισθανεται ανετα αν εχη.

- Να μην μετριεται η προσωπικοτητα ενος ανθρωπου αναλογα με το ποσα εχει μαζωξει

- Οταν ο ταδε και ο δεινα σπαταλανε ασυλογιστα να μην θεωρειται μαγκια αλλα ντροπη και καταισχυνη που θα τον στιγματιζη ανεξιτηλα στα ματια των αλλων ανθρωπων, μια ρετσινια που κανενα σαπουνι δεν θα ξεπλενη.

- Να θεσμοθετηθη η επιβολη προστιμου σε οσους βγαζουν περισσοτερα και απο την αλλη να χρησιμοποιηθουν αυτα τα προστιμα για να γινει η ζωη καλυτερη για ολους τους αλλους π.χ. με το να κανης το περιβαλον που ζουν ομορφο η να προωθηθη η γνωση.

- Τα τεκμηρια της φορολογιας να χρησιμοποιηθουν για να δικαιολογηση καποιος γιατι χρειαζεται ενα τριτο και ενα τεταρτο σπιτι η γιατι χρειαζεται χιλια τετραγωνικα για την κυρια κατοικια του, η γιατι θα πρεπει να αμοιβεται με ενα εκατομυριο ευρω την βδομαδα.