Νοεμβρίου 24, 2007

Αυτο-οργανωση? Προς τα που? Για ποιο λογο?

Δεν εχει σημασια αν ΓΑΠ οριστηκε απο την βαση η αυτο-εγκατασταθηκε, περα απο το οτι και οι δυο διαδικασιες ειναι μηχανισμοι εξ' ορισμου, αλλα αυτο που προεχει ειναι ο ισχυρισμος της αυτο-οργανωσης. Ο τροπος που φερεται στην επικαιροτητα η ιδεα της αυτο-οργανωσης, αναφερω:

"Ο ΓΑΠ κάλεσε όλους τους πολίτες που πήραν μέρος στην διαδικασία της 11/11 να αυτό-οργανωθούν να πάρουν την τύχη του Πασοκ στα χέρια τους.",

δηλαδη απο τα πανω, κατι σαν αυτο-οργανωθητε ρε γιατι χανομαστε, η αυτο-οργανωθητε ρε, μη σας παρει ο διαολος. Γενικα κρυβει στοιχεια που το καλεσμα για αυτο-οργανωση δεν εχει την στοφα που μια διαδικασια αυτο-οργανωσης θα πρεπει να εχει.

Εγω ξερω οτι η αυτο-οργανωση ξεπηδαει απο μονη της, απο τα κατω, και δεν εχει αναγκη απο υποδειξεις απο τα πανω. Πρεπει να εχει σκοπους και βλεψεις, οραματα, κατευθυνσεις. Και ενα αλλο πραγμα, δεν υπαρχουν φραγμοι και ορια και δεν ξερεις που θα καταληξει. Το μονο που μπορεις να ορισεις ειναι οι γενικες κατευθυνσεις, αξιοπρεπεια, σεβασμος ανθρωπου σε ανθρωπο σε ολο το μηκος και πλατος που ο καθενας καταλαβαινει. Ειναι ετοιμο το ΠΑΣΟΚ, σαν συνολο και σαν ηγεσια, να δεχτει οποιαδηποτε τροπη παρη μια συλλογικη διαδικασια αυτοοργανωσης? Η θα την ποδηγετηση γιατι πιθανον θα συγκρουστει με κεκτημενα που τωρινα μελη και στελεχη εχουν, με τον αρχηγο συμπεριλαμβανομενο?

Στην αναρτηση που διαβασα δεν δινονται σαφη πλαισια. Αναφερεται για μηνυματα της κοινωνιας χωρις αυτα να προσδιοριζονται. Ποια ειναι αυτα τα μηνυματα που ακουγωνται? Ας τα φερουν μπροστα και ας αυτα αποτελεσουν μια μαγια μιας αυτο-οργανωσης. Το μονο στιγμα που δινεται ειναι η απωλεια της στηριξης των κοινωνικων στρωματων που ξαφνικα αποσκιρτησαν απο το Πασοκ.

Μηπως ομως αυτα τα μηνυματα εχουν παρερμηνευτει? Ο ΓΑΠ καλεσε τους πολιτες που πηραν μερος στην διαδικασια της 11/11 να αυτο-οργανωθουν, να παρουν την τυχη του Πασοκ στα χερια τους. Τι ειναι αυτο που ο ΓΑΠ ειδε και του εβαλε στο μυαλο του αυτην την ιδεα? Η αυθορμητη προσελευση ανθρωπων σε μια διαδικασια που δεν ηταν αναγκασμενοι να υποστουν? Μηπως ηταν αυτη η προσελευση αποτελεσμα μιας απλης περιεργειας και μονο? Η, αποτελεσμα της δυναμικης μιας συσπειρωσης προς το ενα η το αλλο προσωπο που διεκδικουσαν την αρχηγια, και μονο? Η, μπορει ο κοσμος να μην εχει πραγματικα πειστει οτι αξιζει να σπαταλησει χρονο και δυναμη σε μια τετοιου ειδους δραση.
Ποιος ξερει? Ο καιρος θα το δειξει.

Διαβαζω απο μια αναρτηση με το ιδιο περιεχομενο,

"Προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι όλοι στο κόμμα να λειτουργούν ισότιμα χωρίς διακρίσεις, χωρίς κομματικά αξιώματα, όλοι, ίσοι μεταξύ ίσων. Κανένας αποκλεισμός σε κανέναν αλλά και κανένας μηχανισμός να λειτουργεί πάντα υπέρ κάποιων."

Ποσο μπορει καποιος να πιστεψει οτι μια τετοια λειτουργια ειναι ποτε δυνατη? Ισοτιμια και οχι διακρισεις? Μηχανισμοι αδεκαστοι. Ποιος την δινει αυτην την ισοτιμια? Αυτο ειναι κατι που μονο ο τροπος οργανωσης ενος κοματος εγγυαται.

Επισης βολιδοσκοπειται η συμετοχη των blogs σε αυτην την αυτο-οργανωση. Ειναι ευλογη μια πρωτοβουλια μεσα απο τα μπλογκα οπου δεν θα υπαρχει η εξαρτηση απο τα μεσα ενημερωσης και τις επιδρασεις που θα προσπαθησουν να επιφερουν οργανομενα συμφεροντα.
Κατι τετοιο θεωρητικα ειναι εφικτο, ομως θα πρεπει να βρεθουν εκεινες οι ασφαλιστικες δικλειδες ωστε να μην αλωθη ο χωρος απο τα ιδια οργανομενα συμφεροντα.

Ειναι δυνατον αυτο να γινη μια νεα απαρχη μιας καινουριας εποχης στην πολιτικη, οπου η αγκιστρωση στις ορεξεις οργανωμενων συμφεροντων να απεμποληθει? Αν υπαρχει θεληση μπορει.