Νοεμβρίου 27, 2007

Οι ζωες μας, σαπουνοφουσκες

Σε ολη μας τη ζωη οικοδομουμε προσεκτικα τον κοσμο μας, πανω σε φαινομενικα στερεα και γερα θεμελια, αλλα στην πραγματικοτητα ο κοσμος που φτιαχνουμε, δεν ειναι παρα μια ευθραυστη σαπουνοφουσκα που ενα και μονο μικρο τσιμπιμα την σκαει, χυνοντας διαπλατα το σωθικα της. Εν τω μεταξυ συνεχιζουμε την ζωη μας χωρις καμμια εννοια, πληρεις βεβαιοτητας, αγερωχοι και ευχαριστημενοι μεσα στους μικρους μας κοσμους, χωρις να αντιλαμβανομαστε και χωρις να δινουμε σημασια οτι το ανεπαισθητο τσιμπιμα που θα σκασει την φυσαλιδα μας παραμονευει στο διαβα μας.

Αυτο το μικρο τσιμπιμα, ενα ανεπαισθητο φτερουγισμα μιας μικρης πεταλουδας, θα κανει θρυψαλα την ζωη μας. Βυθισμενοι βαθια μεσα στον κοσμο μας, περιδιαβαινουμε αμεριμνα αναμεσα σε αλλους ανθρωπους που σαν και εμας εχουν κτισει παρομοιους κοσμους σαπουνοφουσκες. Μοιραζομαστε τις ιδεες μας, τους τροπους ζωης, συμμεριζομαστε ο ενας τον αλλο και φτιαχνουμε μαζι μεγαλυτερους κοσμους. Αισθανομαστε πιο ευχαριστημενοι και περισσοτερο ασφαλεις. Και παλι, ομως, και για αυτους τους κοσμους το γεγονος παραμενει, δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μεγαλυτερες φουσκες εξισου ευθραυστες και ενα τοσο δα μικρο τσιμπημα θα τις σκασει διαπλατα.

Στην πραγματικοτητα ολος ο κοσμος μας, η γη που παταμε, ειναι μια φουσκα απο σαπουνι, που ενα μικρο αναλογικα τσιμπημα θα την σπασει. Ολος αυτος ο σαλος που γινεται με το φαινομενο του θερμοκηπιου και την υπερθερμανση του πλανητη μαρτυρα. Αν και δεν ειναι το μονο. Οι συνθηκες που κανουν τον πλανητη μας ικανο να στηριξει ζωη ειναι τοσο λεπτες, που μια απειροελαχιστη αποκλιση προς την μια η την αλλη πλευρα, θα τον ειχε καταστησει αφιλοξενο και την ανθρωπινη παρουσια αμφιβολη.

Ζουμε πανω στην κοψη ενος ξυραφιου, ειτε το θελουμε ειτε οχι. Δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα. Το μονο πραγμα που μπορουμε να κανουμε ειναι να εχουμε γνωση του, και απο καιρο σε καιρο, να βγαινουμε απο τις φυσαλιδες μας και να τις κοιταμαι. Οπως ακριβως ειναι. Σαπουνοφουσκες που ενα μικρο τσιμπημα θα τις ανοιξει διαπλατα, ετσι καθως μιλαμε.

Θα κανει τη ζωη μας και ολων των αλλων γυρω μας ευκολοτερη